Karabük'te Üretilecek Bitkiler, Birlik Araciligiyla Tüketiciye Ulastirilacak

Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik: 'Hedefimiz, safran üreticilerimizi, itri ve tibbi bitki yetistiricilerimizi birlik çatisi altinda toplamak. Ürünlerinde kullanilan girdilerinin temini ve ürünlerinin satisini bu birlik marifetiyle yapmak' 'Proje kapsaminda gelecek yil 15 dekar alanda safran üretimi, 30 dekar alanda da lavanta bahçesi yapmayi düsünüyoruz. Bunun bir kismini ilkbaharda, çogunlugunu ise 2022'nin sonbaharinda gerçeklestirecegiz'

ORHAN KUZU - Karabük'te "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesi kapsaminda 45 dekar alanda yetistirilecek safran ile tibbi ve itri bitkiler, Safran ve Tibbi Aromatik Bitki Üretim ve Pazarlama Birligi araciligiyla tüketiciyle bulusturulacak.

Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan hazirlanan, Bati Karadeniz Kalkinma Ajansinca (BAKKA) desteklenen proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca yürütülen 2021 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda destek almaya hak kazandi.

Proje kapsaminda Safran ve Tibbi Aromatik Bitki Üretim ve Pazarlama Birligi kurulacak. Safranbolu genelinde 100 çiftçiye safran ve lavanta üretimine yönelik egitim verilecek.

Pilot bölge belirlenen Gayza köyünde 15 dekar safran, 30 dekar lavanta olmak üzere 45 dekar arazide üretim gerçeklestirilecek. Projeyle 21 kadinin tarimsal faaliyete baslamasi öngörülüyor.

Yine bölgede temini kritik önem tasiyan safran sogani üretilerek birlik üyesi çiftçilere kaliteli, yerli ve ucuz tedarik imkani saglanacak, katma degerli tarimsal üretim desteklenecek ve safran sogani ithalati azaltilacak.

Projeyle Safranbolu'da yetistirilen ve "mucize bitki" olarak adlandirilan safranin üreticileri ile itri ve tibbi bitki yetistiricilerinin, ürünlerini birlik araciligiyla tüketiciyle bulusturmasi saglanacak.

- "Proje çalismalarini 18 ayda bitirmeyi düsünüyoruz"

Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik, AA muhabirine, Vali Fuat Gürel'in himayelerinde, milletvekillerinin destekleriyle bu sene güzel projeye imza attiklarini söyledi.

BAKKA tarafindan desteklenen "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesinin kabul edildigini belirten Ayvalik, su anda projenin ön hazirliklarini yaptiklarini kaydetti.

Ayvalik, proje kapsaminda gelecek yil 15 dekar alanda safran üretimi gerçeklestireceklerini bildirerek, "30 dekar alanda da lavanta bahçesi yapmayi düsünüyoruz. Bunun bir kismini ilkbaharda, çogunlugunu ise 2022'nin sonbaharinda gerçeklestirecegiz." dedi.

Proje kapsaminda alana ürün sergileme tesisi kurmayi düsündüklerini dile getiren Ayvalik, burada ürünlerin islenmesi ve satisinin yapilacagini vurguladi.

Ayvalik, ayni zamanda safranin dünden bugüne mistik havasini yasatabilecek müze tarzinda bir alani, üreticilerin ve vatandaslarin hizmetine sunmayi düsündüklerini dile getirerek, "Bu kapsamda hem aromatik bitki damitmasi (distilasyon) tesisini hem de safran tariminda kullanilacak bütün alet ve makineleri almayi hedefliyoruz. Güzel bir projemiz olacak. Çalismalari 18 ayda bitirmeyi düsünüyoruz. Hedefimiz, safran üreticilerimizi, itri ve tibbi bitki yetistiricilerimizi birlik çatisi altinda toplamak. Ürünlerinde kullanilan girdilerinin temini ve ürünlerinin satisini bu birlik marifetiyle yapmak." diye konustu.
Kaynak: AA