Bodrum'da Fahis Ev Fiyatlari Bu Kadarina Da Pes Dedirtti

Mugla’nin Bodrum ilçesindeki kiralik ev fiyatlari 10 kat artti. 45 metrekare evin kirasi 5 bin liraya kadar yükseldi.

Bodrum'da Fahis Ev Fiyatlari Bu Kadarina Da Pes Dedirtti
Pandemi sürecinin baslamasiyla birlikte Bodrum’un nüfusu bir anda 2 katina çikinca kiralik ev fiyatlari 3 yil içerisinde 10 kat artti. Bodrum’da yasayan kamu personelleri, otel çalisanlari ve özel sektörde çalisanlarin yavas yavas Bodrum’u terk ettigi ögrenildi. Birçok kamu personelinin de tayin istedigi ögrenildi.

Geçtigimiz yil 45 metrekare bir evin aylik kirasi bin 500 lira ile 2 bin 500 lira arasinda seyrederken, bu yil en düsük bir evin kirasi 5 bin liraya çikti. Bu durum karsisinda kiraci olarak yasayan insanlar magduriyet yasamaya basladi.



"Bodrum’da çalisan memur, isçi bulunamayacak"

Ev kiralarinin yüksek olmasi nedeniyle Bodrum’da çalisacak kimsenin kalmayacagini söyleyen Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, “Bodrum’a olan ilgi bizi memnun ediyor. Son dönemlerdeki kiralardaki artis ister istemez bize hizmet veren memurlarimiz, ögretmenlerimiz, doktorlarimiz, polislerimiz, askerlerimiz, hemsirelerimiz, ögrencilerimiz, turizm çalisanlarimiz, özel sektörde çalisanlarimiz ve tüm kamu personelimiz, isçimiz, memurumuz, esnafimiz bu kiralardan çok mustarip durumdalar su anda. Asil mustarip olan bizler olacagiz bunun da farkindayiz çünkü; bu insanlar oturacak ev bulamazlarsa kirayi ödeyemezlerse o zaman Bodrum’da çalismak istemeyeceklerdir. Bu durum sonucunda Bodrum’daki hizmetler de aksayacaktir” ifadelerini kullandi.

"Hazine arazilerine lojman yapilsin"

"Bodrum’da hizmet veren kamu personellerine lojman yapilsin" diyen Baskan Aras “Bu sadece ev sahibi ve kiraci arasindaki iliskide degil ayni zamanda kamuyla ilgili bir durum da. Eger siz Bodrum’a bir memur bir isçi gönderiyorsaniz Bodrum’un su anki rayiç degerlerini, kira fiyatlarini bilmeniz gerekir. Onlara uygun bir sekilde lojman yapmaniz lazim. En azindan uygun bir düzeyde lojman ayarlamaniz lazim. Su anda hazine arazileri satiliyor. Çok yüksek fiyatlara satiliyor. Hazine arazilerinden, Milli Emlak’a ait arazilerden belli bir bölümünün lojman yapilmak üzere kesinlikle kamuya ayrilmasi lazim” seklinde konustu.



"Turizm çalisanlari konteynerde kalmasin"

Turistlere hizmet eden turizm çalisanlarinin sartlarinin da iyilestirilmesi gerektigini sözlerine ekleyen Aras, “Turizm çalisanlarimiz için isletmelere sesleniyorum. Çalisanlarin konakladiklari yerlerin verdigi hizmete uygun olmasi lazimdir. Siz turizm çalisanini, dünyanin her yerinden gelen turistlere hizmet eden arkadaslarimizi bir konteynerde yatiriyorsaniz ve hak etmedikleri bir sekilde konaklatiyorsaniz bunda da bir problem var demektir. Sadece ev sahiplerine seslenmekle sorun çözülmüyor. Ev sahiplerine de bir ricam var. Belli kiralarda uzun süredir oturan kiracilari var. Kiracilarini çikarip 10 katina 20 katina çikarip yeniden kiraya vermeyi düsünmesinler. Bu durumu ne vicdan kaldirir nede yasa isin verir. Siz evinizde oturan bir kisinin kirasini bir anda 10 veya 20 katina çikaramazsiniz. Bu durumun bir mevzuati, kurali ve kaidesi var” dedi.



"Memurlar, isçiler ve dar gelirliler için ev yapilmasi lazim"

Emlakçilik yapan Musa Orman ise Bodrum’da gayrimenkule yatirimin fazla olmasinin fiyatlari arttirdigini ifade ederek, “Pandemi sürecinden insanlarin Bodrum’u tercih etmesinden dolayi elimizdeki ve gayrimenkul azaldigindan dolayi talep patlamasi yasaniyor. Bundan dolayi kiralarin da yükseldigini görüyoruz. Bir malin fazla olmasi gerekiyor ki fiyatlari biraz da düsük olsun. Bu bölgeye biraz daha yatirim yapilmasi lazim. Imar planlarinin gözden geçirilmesi lazimdir. Isçiye, memura ve dar gelirli ailelere iyi imkan saglanabilecegi kiralarin düsük olabilecegi konutlarin yapilmasi lazim. Bunlar yapilmadigi sürece fiyatlarin daha da yükselecegini tahmin ediyorum. 1 + 1 evin fiyati su anda 3 bin liradan basliyor, esyali ise 4 bin liraya kadar çikiyor. 2+1 evler 5 ila 6 bin lira arasinda diye devam ediyor. Yaz ayinda olusan yogunluktan dolayi evlerin sezonluk verilmesinden dolayi da buradaki ev fiyatlarinin yüksek oldugunu öngörüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA