Fed Baskan Yardimcisi Clarida'dan Tahvil Aliminin Azaltilmasi Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Fiyat istikrari hedefimiz açisindan kayda deger ilerleme standardinin fazlasiyla karsilandigina ve istihdam hedefimizle ilgili olarak neredeyse karsilandigina inaniyorum'.

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskan Yardimcisi Richard Clarida, Fed'in tahvil alimlarini azaltmasi için gereken kosullarin karsilandigini ifade etti.

???????Clarida, Uluslararasi Finans Enstitüsü (IIF) tarafindan düzenlenen etkinlikte, ABD'nin ekonomik görünümü ve para politikasina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin ekonominin güçlenmeyi sürdürdügünü gösterdigini belirten Clarida, genel ekonomik faaliyette oldugu gibi isgücü piyasasindaki kosullarin da iyilesmeye devam ettigini söyledi.

Clarida, devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla ilgili faktörlerin istihdam üzerinde baski olusturmayi sürdürdügüne isaret ederek, "Dolayisiyla, isgücü piyasasinin ve aslinda ekonominin gidisati, virüsün gidisatina bagli olmaya devam ediyor." degerlendirmesinde bulundu.

ABD ekonomisinde enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefine yakin seyrettigine inanmaya devam ettigini belirten Clarida, fiyat ayarlamalari tamamlandiktan ve darbogazlar ortadan kalktiktan sonra bu yil enflasyondaki istenmeyen artisin büyük ölçüde geçici oldugunun görülecegini ifade etti.

- Enflasyona iliskin riskler yukari yönlü

Clarida, enflasyona iliskin risklerin yukari yönlü olduguna inandigina isaret ederek, "Enflasyon beklentilerinin göstergelerinin fiyat istikrari hedefimizle tutarli seviyelerin üzerine çiktigini ve sürekli olarak o seviyelerde oldugunu görseydik, para politikasi buna tepki verirdi. Ancak su anda durum bu degil." dedi.

Fed'in eylül ayi toplantisinda maksimum istihdam ve fiyat istikrari hedeflerine yönelik kaydedilen ilerlemeyi tartismaya devam ettigini belirten Clarida, "Fiyat istikrari hedefimiz açisindan kayda deger ilerleme standardinin fazlasiyla karsilandigina ve istihdam hedefimizle ilgili olarak neredeyse karsilandigina inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Clarida, eylül ayi toplantisinda, ilerlemenin beklendigi gibi genis çapta devam etmesi halinde varlik alimlarinin hizinda azalmanin yakinda garanti edilebileceginin degerlendirildigini hatirlatarak, "Herhangi bir karar verilmemis olsa da, katilimcilar genel olarak, toparlanma yolunda devam ettigi sürece, gelecek yilin ortalarinda sona erecek varlik alimlarimizin kademeli olarak azaltilmasinin yakinda uygun olabilecegini düsünüyorlar." diye konustu.

Kaynak: AA