Cumbre Vieja Yanardagi'nin Lavlari La Palma Adasi'nda 800 Kisiyi Daha Evlerinden Etti

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubundan La Palma Adasi'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardagi'ndan çikan lavlarin bölgedeki riskleri artirmasiyla 800 kisinin daha evlerinden tahliye edildigi açiklandi.

Kanarya Adalari özerk yönetimindeki Volkanik Riskler için Acil Mücadele ve Sivil Koruma Özel Planlama (Pevolca) kurumu, Cumbre Vieja Yanardagi'ndan çikan lavlarin yön ve akis hizindaki degisiklik nedeniyle bölgenin 2. düzey alarma geçirildigini duyurarak, güvenlik gerekçesiyle 800 kisinin daha evlerinden tahliye edildigini bildirdi.

Saat 13.00 ile 19.00 arasinda evlerindeki önemli esyalarini almalari için izin verilen halkin, daha sonra güvenlik güçlerinin esliginde riskli bölgeden çikarildigi kaydedildi.

Pevolca'nin teknik bölüm sefi Miguel Angel Morcuende de düzenledigi basin toplantisinda, adada tahliye edilenlerin sayisinin 6 bin 200'ün üzerinde oldugunu söyledi.

Morcuende, lavlarin simdiye kadar 595 hektarlik alani kapladigini, bunun 170'inin tarim alani oldugunu ifade etti.

Diger yandan lavlarin, aralarinda çimento fabrikasinin da oldugu bir organize sanayi sitesine ulasmasi nedeniyle hava kirliliginin artmasiyla 3 bin kisiyi etkileyecek sekilde bazi yerlesim yerlerinin karantinaya alindigi, halktan zorunlu durumlar olmadikça evlerinden çikmamalari ve pencerelerini kapatmalarinin istendigi belirtildi.

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, yanardag aktif durumda oldugundan bu yana bölgeye 3'üncü ziyaretini yarin yapacak.

Kaynak: AA