ABD'de Kovid-19'Un Delta Varyanti Hayatin Her Alanini Daha Da Kötülestirdi

ABD'de yapilan anket çalismasi, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantinin ülke insaninin hayatini her yönden daha da olumsuzlastirdigini ortaya koydu.

National Public Radio'nun (NPR) anketine göre, Kovid-19 salginiyla alt üst olan Amerikalilarin hayati, Delta varyantinin yayilmasiyla ekonomi, egitim ve ruh sagligi gibi birçok alanda çöküntüye ugradi.

Ankete katilan ailelerin üçte ikisi, çocuklarinin egitimde geri kaldigini ve bes haneden biri ciddi saglik sorunu yasadigi halde tibbi bakim alamadigini söyledi.

Anket katilimcilarinin yüzde 38'i son birkaç ayda ciddi mali sorunlarla karsi karsiya oldugunu bildirirken, Latin, siyahi ve Kizilderili ailelerde bu rakamin yüzde 50'nin üzerine çiktigi belirtildi.

Harvard Chan Okulu Prof. Dr. Robert Blendon, Delta varyantinin maddi zararina deginerek, "Hükümetten gelen milyarlarca dolarlik yardima ragmen, finansal çikmazin esigine gelen birçok insan var." ifadesini kullandi.

Anket, yillik geliri 50 bin dolarin altinda olan Amerikalilarin yüzde 59'unun son birkaç ayda ciddi mali sorunlar yasadigi, 50 binin üzerinde geliri olanlarin ise yüzde 18'inin ayni sorundan sikayetçi oldugu gerçegine isik tuttu.

- Ruhsal ve sosyal refahta düsüs

NPR'nin anketine göre, Kovid-19'un, Delta varyanti ile etkisini artirmasi, Amerikalilarin pek çogunun kaygi ve uykusuzluk temelli ruhsal sorunlar yasamasina yol açti.

Amerikalilarin yarisi, son aylarda evdeki en az bir kisinin ciddi depresyon, stres veya uyku sorunlariyla mücadele etmek zorunda kaldigini bildirdi.

Farkli alanlarda sosyal refahta yasanan düsüsü ortaya koyan çalismada, ülkedeki etnik gruplarda olusan güvenlik kaynakli sorunlara da yer verildi.

Ankete göre, Asya kökenli Amerikali yetiskinlerin dörtte biri, son bir kaç ay içinde irklari ve etnik kökenleri nedeniyle tehdit veya fiziki saldiri korkusu yasadigini belirtti.

Kizilderili toplumunun yüzde 22'si ve siyahilerin yüzde 21'i de tehdit veya saldiriya maruz kalabilecegi yönündeki kaygisini dile getirdi.

Kaynak: AA