Henüz güvenilir değil!

Rusya'nın Kovid-19'a karşı tescil ettirdiği 'Sputnik V' adlı aşıya temkinli yaklaşan bilim insanları, 3'üncü faz denemeleri sonlanmadan piyasaya sürmenin tehlikeli olacağını söyledi. Aşı çalışmalarından umutlu olduğunu söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek'e göre Rusya'nın duyurduğu aşı henüz tüm etkinlik ve güvenlik verileriyle hazır değil. İşte detaylar...

Henüz güvenilir değil!
Dünya genelinde süren yeni tip koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığına karşı aşı çalışmaları bir çok ülkede sürerken Rusya, aşıyı tescillediğini duyurdu. Rusya 'Sputnik V' aşısı için Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya'da 20 ülkenin 1 milyar dozdan fazla sipariş verdiği açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, salı günü yaptığı açıklamada aşının gerekli testlerden geçtiğini ve kullanıma hazır olduğunu duyurdu ancak bilim dünyası 3'üncü faz denemeleri sonlanmayan aşı için endişeli. Aşının 3'üncü faz deneyleri Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Filipinler ve Brezilya'da yürütüleceği belirtilmişti. Ancak denemelerin sonuçlanmasından önce aşı Rusya'da gönüllülere de verilecek.

Rusya'nın aşı ile ilgili yaptığı klinik çalışmaların raporları henüz yayımlanmadı. SARS ve MERS gibi başka koronavirüs çeşitlerine bugüne kadar aşı bulunamamış olması ve denemelerin genelde yıllar sürmesi gibi nedenlerle bilim insanları Rusya'nın 'Sputnik V' adını verdiği aşıya temkinli yaklaştı.

Nottingham Üniversitesi'nden Keith Neal 'Bilimsel raporlar yayımlanmadan Rus aşısının etkili olup olmadığını bilmek imkânsız' dedi.

'Rusya tıpta geri'

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de Rusya'nın açıkladığı aşının henüz tüm etkinlik ve güvenlilik verileri ile hazır bir aşı olmadığını belirterek, 'Ancak diğer üç aşı gibi preklinik, Faz I, Faz II aşamalarını başarı ile geçmiş bir aşıdır.

2-3 ay sonra hazır hale gelebilir. Dünya genelindeki aşı çalışmalarından umutluyum. Kasım itibarıyla aşının kullanıma gireceğini düşünüyorum. Aşının bu yıl bitmeden Türkiye'ye de geleceğini tahmin ediyorum' dedi. Hacettepe Üniversitesi Göğüs hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ise endişesini şu sözlerle dile getirdi:

'Rusya'nın tıp alanında bir ilki başaracak durumu olmadığını düşünüyorum. Rusya, Sovyetler Birliği döneminde de şimdi de tıp açısından geri bir ülke. SSCB ardından şimdiki Rusya silah, uzay, kimya ve teknoloji konusunda çok iyi.