Son araştırma sonuçları Haziran ayı için...

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nın yaptığı bir araştırma da Avrupa'nın salgından ne denli etkileceğini ortaya koydu. Sadece İngiltere'de 66 bin kişinin öleceğini öngören araştırma sonuçlarına göre Haziran ayında dünya çapında ölü sayısı korkunç boyutlara ulaşacak.

Son araştırma sonuçları Haziran ayı için...
Son araştırma sonuçları Haziran ayı için...
Dünya çapında 1 milyon 430 binden fazla kişiye bulaşan corona virüs, 82 binden fazla kişinin de ölümüne neden oldu. Açıklanan araştırma sonuçları ise bu sayının çok daha artış göstereceğini tahmin ediyor.Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nün yaptığı bir modelleme, corona virüs salgınından hangi ülkenin ne derece etkileceğini inceledi.

Çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı araştırmada, Avrupa'da salgından en fazla etkilenen ülkenin İngiltere olabileceğini öngörüldü.Şu anda İtalya, İspanya ve Fransa'da yaşanan can kayıplarının İngiltere'den fazla olmasına rağmen İngiltere'nin salgında diğer ülkeleri geriden takip ediyor olması ve yayılma eğrisinin çok dik olması nedeniyle ölü sayısının bu ülkeleri geçeceği tahmin ediliyor.

Yerel ve uluslararası otoritelerin açıkladığı vaka sayısı, ölüm oranları ve yaş ortalamalarını dikkate alarak hazırlanan modellemede ülkelerde beklenen ölüm sayıları çıkarıldı.

Bunu belirlemedeki en önemli etkenlerden biri de ülkelerin yoğun bakım yatak sayıları oldu.Buna göre haziran ayı itibariyle İngiltere'de 66 bin civarıbda can kaybı yaşanması bekleniyor.

Modelleme Nisan ayı ortasında İngiltere'de 100 bin hastane yatağına ihtiyaç olacağını ortaya koyuyor. Ancak şu anda ülkedeki yatak kapasitesi 17 bin 765.

Bu modelleme, İngiltere'deki bilim insanları ve sağlık danışmanlarının daha önceki tahminiyle çatışıyor.İngiliz bilim insanları, corona virüs krizinde 20 bin kişinin yaşamını yitireceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı.Araştırma sonuçları ayrıca, salgın ülkede zirve yaptığı sırada İngiltere'de bir günde yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybedeceğini öngörüyor.İngiltere'yi günlük ölüm sayılarında 969 ölüm ile İtalya, 950 ölüm ile İspanya, 865 ölümle Fransa takip ediyor.Toplam ölü sayılarında ise İngiltere'yi 20 bin civarında ölümle İtalya takip ediyor.

Araştırma sonuçlarına göre corona virüs salgını nedeniyle İspanya'da 19 bin, Fransa'da ise 15 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.

Enstitü pazar günü yaptığı açıklamada ise ABD için yaptığı tahmini bildirmişti. Buna göre Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ölü sayısının 80 binin üzerinde olacağı ileri sürülmüştü.Bu modellemeye göre İspanya ve İtalya'daki ölü sayısındaki artış yakın zamanda zirve yapmış olabilir ve bundan sonra iniş eğiliminde olması mümkün.Ancak İngiltere için aynı şey söz konusu değil. Bu ülkedeki ölü sayısının zirveyi görmesine haftalar kalmış olabilir.