'Elazığ'da artçılar bir hafta sürebilir'
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Elazığ’daki depremle ilgili açıklama yaptı.

'Kuzey Anadolu Fay hattında da sismik açıdan boşluklar var. Buralarda deprem beklemek olası bir durum. Biz ‘olur mu olmaz mı'dan daha çok hazır olmak yönünde çabalamalıyız aksi taktirde tahminden öteye gitmeyecek' diyen Prof. Dr. Özener, 'O bölgelerde yapı stoğu maalesef çok iyi olmadığı için yaralı ve can kaybı söz konusu olabiliyor. Eğer binalarıyla ilgili bir şüpheleri varsa bu geceyi dışarıda geçirmelerini öneriyoruz' açıklamasını yaptı.
'BÖYLE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORDUK'
Bölgesel Deprem Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, 'Yaklaşık bir hafta daha artçı depremlerin sürmesini bekliyoruz. En büyüğü 5-6'ya kadar varabilen depremler olabilir. Bu gece artçı sarsıntılar sıklıkla olacaktır. Günler ilerledikçe sayısı ve şiddeti azalacaktır. İstatiksel açıdan zaten böyle büyük bir deprem bekliyorduk' derken bölgedeki dayanıksız yapıların bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek deprem öncesi alınacak tedbirlere dikkat çekti. Kalafat, 'Deprem üreten aktif faylar çok fazla, deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelmeliyiz' açıklamasını yaptı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, 'Önümüzdeki günlerde uydulardan gelen bilgilerle daha net bilgiler sizlerle paylaşacağız' diyerek bu tür depremlerin bölge açısından normal olduğunu söyledi.
SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞILANLAR KONUSUNDA UYARI YAPILDI
Prof. Dr. Özener, 'Herhangi bir şekilde bir fayın diğer fayı tetiklemesi söz konusu değildir. Ülkemizin bir kez daha deprem ülkesi olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Toplum olarak bu doğa olayına hazırlıklı olmalıyız, bunun önüne maalesef geçemeyiz. Olabildiğince hazırlıklı olmalıyız' diyerek can kaybıyla ilgili resmi sayı açıklama yetkisinin AFAD'da olduğunu belirtti.
Ayrıca Prof. Dr. Özener, devletin resmi makamlarından paylaşılan bilgilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.