Biga'da Yağlı Güreş Organizasyonu

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, "18 Eylül Biga'nın Kurtuluşu" etkinlikleri kapsamında yağlı pehlivan güreşleri düzenleyeceklerini söyledi.

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırkpınar başpehlivanları ve yaklaşık 500 pehlivanın katılımıyla yağlı güreş organizasyonu gerçekleştireceklerini belirtti.

Biga'da 112 yıl önce başlatılmış ancak devam ettirilmeyen yağlı pehlivan güreş geleneğini sürdürmek istediklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yağlı pehlivan güreşleri Osmanlı arşivinden aldığımız belgeye göre 1097 yılında başladı. Güreşlerimiz aralıklarla devam etti ve son güreşler de Mehmet başkanımız zamanında yapıldı. Son güreş ağamız da rahmetli Mustafa Saruhan ağabeyimizdi. Biga'mızda başpehlivanımız, güreş ağalarımız ve kispet ustalarımız var. 112 yıl önce başlayan bir geleneğimizin Çanakkale'nin en büyük ilçesi Biga'mızda yaşamasını çok kıymetli buluyoruz. Daha önce lunaparkın kurulduğu alanı 2 bin 150 metrekare yeşil alan olarak ve etrafındaki tribünleri düzenleyerek Biga'mıza kazandırdık. Sadece güreş olarak değil her zaman sosyal ve kültürel çalışmalarla halkımızın hizmetinde olacak."

Kaynak: AA