Kars'ta Tarihi Yerlerin Turizme Kazandırılması İsteniyor
Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor. 46 tabyanın bulunduğu kentte, Katerina Köşkü’nün de aralarında bulunduğu tarihi yerlerin biran evvel el atılarak turizme kazandırılmasını isteniyor.

“Dereiçi’ndeki taş binalar yok oldu”
Kars’ta geçmiş dönemde askeriyenin Dereiçi’nde kullandığı yüzlerce tarihi taş bina olduğunu ve günümüzde taş binaların yerinde sadece izleri kaldığını hatırlatan vatandaşlar, Kars’ta kaderine terk edilen tarihi yapılarında yıkılarak kaybolacağını kaydettiler.
Kars’ta özellikle askeriye döneminde Dereiçi’nde çok sayıda taş bina bulunduğunu vurgulayan vatandaşlar, “Dereiçi askeriyede bulunurken, her taraf sağlı sollu ikişer katlı taş bina ile çevriliydi. Hepsi bir birinden güzel binalar, askeriye Dereiçi’nin boşalttıktan sonra kısa bir sürede yıkılarak talan edildi. Taş binaların yerinde şimdi sadece izleri kaldı. Başta Katerina Köşkü olmak üzere diğer tarihi mekanlarda kısa sürede önlem alınmazsa yıkılıp kaybolacak. Yazık gözler önünde bir tarih yok oluyor. Yetkililer biran evvel buna önlem almalı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu, Müze Müdürlüğü bu yapılarla ilgili restorasyon çalışmaları başlatmalıdır. Yanı başımızda Erzurum’da benzeri tarihi yerlerde restorasyon çalışmaları yapılıyor. Kars’ta neden bu tür çalışmalar yapılmıyor. Biran evvel Kars’ta da tarihi yerlere el atılmalıdır” diye konuştular.
Kars’ta birçok tarihi binanın bulunduğunun altını çizen vatandaşlar, yetkililerden tarihi binaları restore ettirilerek turizme kazandırılmasının istediler.
