90 Sanıklı 'Askeri Casusluk Kumpas' Davasında Savunma Sırası

İzmir’deki ‘askeri casusluk’ soruşturması kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin davada sanıklar, esasa ilişkin savunmalarını yapmaya başladı.

İzmir’deki “askeri casusluk” soruşturması kapsamında FETÖ üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin aralarında tutuksuz sanık eski İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın da yer aldığı 13’ü tutuklu toplam 90 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Duruşma savcısı, geçen celse mahkeme heyetine sunduğu 48 sayfalık esasa ilişkin mütalaasını tekrar ettiğini söyledi.



Esasa ilişkin savunmasını yapan tutuksuz sanıklardan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu eski Başkanı Sadık Altınkaynak, askeri casusluk iddialarıyla bir ilgisinin olmadığını savunarak, “Örgüt yöneticisi değil örgüt üyesi olmamı kanıtlayacak bir delil yok. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

Tutuksuz sanıklardan eski Hatay Vali Yardımcısı Mustafa Ünsal ise, daha önceki savunmalarını tekrar ettiğini ve suçsuz olduğunu söyleyerek beraatini istedi. Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.

“Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010’da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanıyor. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda Şubat 2016’da tüm sanıkların beraatine hükmederken, sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 şüpheli tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Dava dosyasındaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya’ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83’e, birleşen başka dosya nedeniyle de 91’e yükselmişti. Örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in dosyasının ayrılmasıyla sanık sayısı 90 oldu.
Kaynak: İHA