CRR'de '16. Ritmin Günü' Konseri

Bu yıl teması 'Çocuğa Saygı' olan konserde, down sendromlu çocukların yer aldığı Şişli Down Cafe Ritim Grubu ile zihinsel engelli çocuklardan oluşan İzmit Nefes Ritim Grubu sahne aldı.

Toplumsal konularda farkındalık oluşturmak amacıyla 15 yıldır doğum gününe özel bir konser düzenleyen usta müzisyen Okay Temiz, "16. Ritmin Günü" konserini Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirdi.

Bu yıl teması "Çocuğa Saygı" olan konserde, down sendromlu çocukların yer aldığı Şişli Down Cafe Ritim Grubu ile zihinsel engelli çocuklardan oluşan İzmit Nefes Ritim Grubu sahne aldı.

Konser öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Temiz, müziğe olan ilgisinin henüz anne karnındayken udi olan annesi sayesinde başladığını söyledi.

Temiz, baba olduktan sonra oğlu vasıtasıyla ana okullarında çocuklara ritim eğitimi vermeye başladığını aktararak, "İlk olarak anaokullarına ritim derslerini ben getirdim. O döneme kadar Türkiye'de tam olarak ritim mitim yoktu. Kimse öneme de almıyordu. Ritim bir eğlenceydi." dedi.

Ritmin önemine de değinen Temiz, şunları kaydetti:

"Ritim bir nevi terapi şekli. Çocuklar bir ritim seslendirken kendi sorunlarını unutuyorlar. Ritim aynı zamanda bir beyin jimnastiği. Grup çalışmalarında bir ahenk sağlıyor. Bu konuya yıllardır çok emek verdim. Annelerin, babaların bu konuya daha duyarlı olmasını isterim. Ritim dersinin okullarda müfredata alınması gerekir bence. Bugün müzik öğretmenlerinin ritim bilgisi maalesef yok, çok zayıf."

Temiz, konserin "Çocuğa Saygı" temasının seçilmesine ilişkin ise bugün dünyada çocuk ihlallerinin sıklıkla yaşandığına dikkati çekerek, ritim aracılığıyla çocuklara karşı sevgi ve saygı gösterilmesi konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Yaklaşık 2 saat süren konsere İranlı dömbek ve bendir virtüözü Muhammed Reza Morkazavi ile piyanist Aydın Esen konuk sanatçı olarak katıldı.

Konserde ayrıca Okay Temiz'in davul ve perküsyonda yer aldığı "Oriental Wind Orkestrası" ile "Okay Temiz Ritim Atölyesi" renkli bir performans sergilerken, kadınlardan oluşan "Raquy Danziger ve Ladies Of Düm" grubu darbukayla bir şov yaptı.

"Ritmin Günü" konserlerinde daha önce de "Küresel Isınma", "Doğaya Saygı" ve "Kadına Şiddet" gibi toplumsal konulara dikkati çekilmişti.

Kaynak: AA