Şeker-İş, 'Üretici-İşçi-Devlet' Modelinde Israrcı

Sendika Genel Başkanı İsa Gök: 'Şeker fabrikalarında, üretimi garanti altına alacak 'üreticiişçidevlet' eş güdümlü model hayata geçirilmeli. Fabrikaların yeniden yapılanmasında AB örneklerindeki geçiş süreci esas alınarak uzun vadeye yayılmalı'

ÖZCAN YILDIRIM - Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının "üretici-işçi-devlet" modeliyle işletilmesi talepleri olduğunu anımsatarak, pancardan şeker üretiminin garanti altına alınmasının bu modelle mümkün olacağını söyledi.

Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin sosyal diyalogdan uzak bir şekilde yürütüldüğü eleştirisinde bulunarak, o dönemki uyarı ve önerilerinin dikkate alınmadığını belirtti.

Özelleştirme sürecinin ardından Muş, Alpullu, Elbistan, Erzurum, Erzincan gibi şeker fabrikalarının bazılarında pancar üretim aksaklıkları ve bazılarında da üretici mağduriyeti meydana geldiğine dikkati çeken Gök, şöyle konuştu:

"25 kamu şeker fabrikasının 10'unun özelleştirilmesinin ardından şekerde sürdürülebilirlik problemini konuşmaya başladık. Üzülerek ifade etmeliyim ki özelleşen fabrikalarda dört yıl sonra üretim şartı sona erdiğinde, pancar şeker üretimine dair ne karar verici siyasilerin ne biz çalışanların, ne de bir üreticinin gelecek tasavvuru yok."

- "Elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız"

Gök, sektörün yetkili makamı Şeker Dairesi Başkanlığının sektör üzerinde daha etkin adımlar atması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Şeker fabrikalarında, üretimi garanti altına alacak 'üretici-işçi-devlet' eş güdümlü model hayata geçirilmeli. Sendika olarak elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. Fabrikaların yeniden yapılanmasında AB örneklerindeki geçiş süreci esas alınarak uzun vadeye yayılmalı. Şeker pancarı üretiminin, bir bölgede bir kere kaybedildikten sonra tekrardan kurulması çok zordur. Pancar şekerinde hammaddeyi garanti altına alacak bir model, bu sektör için olmazsa olmazdır."

Şeker sektörünün dünü ve bugün kadar yarınıyla da ilgilendiklerine dikkati çeken Gök, bu doğrultuda dijitalleşme, otomasyon ve iş birlikçi robotları kapsayan "Şeker Sektöründe Sanayi 4.0" adlı uluslararası bir çalıştay hazırlığında olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA