Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Afyonkarahisar Araç Kiralama Derneği Başkan Yardımcısı Cem Aşgınkaan, merdiven altı tabir edilen belgesiz araç kiralama firmalarına karşı vatandaşları uyardı. Aşgınkaan, araç kiralayacakların kiraladıkları araçta rent a car kaskosu olup olmadığına, kış aylarında kar lastiğinin olup olmadığına ve Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS)’in olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

“Kiralanacak araç kontrol edilmeli “
Araç kiralamadan önce aracı kiralayan kişilerin iyi kontrol etmeleri gerektiğini belirten Aşgınkaan, “Vatandaşlar araç kiralarken aracı cep telefonun kamera bölümleriyle aracın çevresini komple çekmeleri gerekiyor. Sonra yok şurasın da şu varmış yok burasın da şu varmış bunları duyuyoruz yani. Aynı zamanda mağdur olan vatandaşlarımızı da derneğimize bekliyoruz. Biz burada müşterinin de mağdur olamasın diye aracılık da yapıyoruz. Yani araç kiralayanın başına kaza da gelebiliyor. Bu kaza gelebildiğin de çok yüksek meblağlar da paralar çıkıyor. Biz onu da karşılıklı konuşarak halletmiş oluyoruz. Bir nevi arabuluculuk yapmış oluyoruz dernek olarak” diye konuştu.
“Araç kiralayan uyuşturucu kaçakçısı da olabilir, silah kaçakçısı da olabilir”
Rent a car olmayıp ta araç kiralayalar hakkında da konuşan Aşgınkaan, “Bu konu çok tehlikeli ve çok sıkıntılı bir iş, veren taraf içinde, alan taraf için de. Şimdi veren kişinin maliye kaydı yok, Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) yok. KABİS ile kiraya verdiğimiz kişilerin kimlik bilgilerini emniyete bildiriyoruz. Allah muhafaza bu uyuşturucu kaçakçısı da olabilir, silah kaçakçısı da olabilir, hırsız olabilir. Öyle bir durum olduğun da aracı veren kişi KABİS sistemine girmediyse veya resmi evrakları yok ise bu adamın alacağı ceza kadar ceza alacaktır” dedi.
“Bilindik yerden araç kiralanmalı”
Afyonkarahisar’da rent a car işletmecisi Erhan Ulu ise, araç kiralarken sözleşme esnasın da yapılan senetle ilgili konuştu.
Ulu, “Burada kökleşmiş büyük firmalar mesela sözleşme yapılır. Senet bizim açımızdan emniyet sibobu dur. Aslında kiralayan açısından da emniyet sibobudır. Siz kiraya verdiniz, kamerayla etrafını gezdirdin, araç ta herhangi bir vuruk kırık darbe yok. Adam geldiği zaman senedini 1 ay sonra alıyor. O ay içerisinde trafik cezası da gelebiliyor aslında. Burada en büyük husus, yani kiralayan kişilerden en büyük mağduriyet kiralayan kişinin vicdanına kalmış. Mesela adam 400 TL ceza yiyor. Örnek veriyorum oraya 40 milyar yazmak da var, gerçek cezayı yazmak da var. Buna çok fazla yapılabilecek bir şey yok. Önemli olan burada tek bir noktadan, sağlam yerden, bilindik yerden araç almaları” dedi.
