Güçlü Dolar Altın Fiyatlarını Baskılıyor

İki haftanın en yükseğine çıkan dolar endeksiyle birlikte altın fiyatları gerileyerek Salı günü ons başına 1.277 dolara kadar düştü.

Güçlü Dolar Altın Fiyatlarını Baskılıyor
İki haftanın en yükseğine çıkan dolar endeksiyle birlikte altın fiyatları gerileyerek Salı günü ons başına 1.277 dolara kadar düştü. Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler yatırımcıların dolar talebinin artması altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketin sınırlanmasına neden oldu. Öte yandan Brexit anlaşmasının parlamentoda reddedilmesiyle birlikte iyimserlik oluşsa da belirsizlik devam ediyor. ABD - Çin arasındaki ticaret iyimserliği ise fikri haklar konusunda bir uzlaşmanın henüz olmadığı haberleriyle bir miktar yok oldu. Diğer taraftan IMF’nin küresel büyüme tahminini aşağı çekmesiyle risk iştahında gerçekleşen düşüşe rağmen yatırımcıların altın talebinin artmadığı görülüyor.

IMF dün yayınladığı raporda küresel büyüme tahminini %3,7’den %3,5’e çekti. IMF Başkanı Christine Lagarde Davos’taki konuşmasında iki yıllık hızlı büyümeden sonra dünya ekonomisinin beklenenden daha yavaş büyüdüğünü belirterek, ekonomilerin büyümeye devam etmesine rağmen daha yüksek riskle karşı karşıya kaldığını söyledi. Çin ekonomisindeki yavaşlama ve yükselen ticari tansiyona dikkat çeken Lagarde, jeopolitik belirsizliklerle birlikte risklerin daha da arttığına vurgu yaptı.

Çin ekonomisinden son zamanlarda gelen zayıf verilerle birlikte küresel büyümedeki yavaşlama belirgin hale gelmeye başlıyor. Son açıklanan büyüme rakamlarına göre Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte %6,4 ile 2009’dan bu yana en kötü performansını gösterirken 2018 yılında %6,6 büyüyen ekonominin 1990’dan bu yana en düşük büyüme seviyesini gördüğü belirtildi. Amerika’da hükümetin kapalı olması nedeniyle açıklanamayan veriler yatırımcıları zor durumda bırakırken Çin’den gelen zayıf verilerle birlikte dolar endeksinde yükseliş görüldü.

Dolar endeksi 96,44’e kadar çıkarken altın fiyatları 1.277 dolara kadar gerileyerek üç haftanın en düşüğünü gördü. Avrupa seansıyla birlikte yükseliş görülen altın fiyatlarında ons altın 12:15 itibariyle ons başına 1.284 dolardan işlem görürken çeyrek altın 365, gram altın ise 221 liradan alıcı buluyor. Anlık altın fiyatlarını buradan takip edebilirsiniz.

Analistler, normalde altına destek olan büyüme endişeleri gibi durumların son dönemde etkisinin görülmediğini ve altın fiyatlarını baskılayan asıl faktörün doların güçlenmesi olduğunu belirtiyor. Bu durumda hükümetin tekrar açılması sonrası açıklanacak herhangi zayıf bir ekonomik verinin dolar üzerinde baskı yaparak altın talebini artırması ise muhtemel görünüyor.

Öte yandan İngiltere’de Brexit belirsizliği devam ederken Başbakan Theresa May Pazartesi günü parlamentoda yaptığı konuşmada bundan sonra atılacak adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. İkinci bir referandumu istemediğini belirten May, parlamenterlerin isteklerini göz önünde bulundurarak AB’ye ileteceğini söylerken “Irish Backstop” ile ilgili alternatiflerin değerlendirileceğini vurguladı. İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır oluşmasını engellemek için acil eylem planı uygulanacağını belirten May, Kuzey İrlanda’daki partilerle görüşmelerin yapılacağını söyledi. “Irish Backstop” Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti arasında AB ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret görüşmelerinin sonucundan bağımsız olarak fiziki bir sınırın olmayacağını garanti ediyor. Brexit taraftarları ise bunun gümrük kontrollerinde sorunlara neden olacağını belirterek anlaşmaya karşı çıkıyor. Diğer taraftan İşçi Partisi “People’s Vote” denilen yeni bir referandumu desteklediğini açıkladı.
ABD - Çin arasındaki ticari gerginlikte ise görüşmeler ay sonunda Çin heyetinin ABD’ye yapacağı ziyaretle birlikte sürecek. Çin tarafından ticaret dengesinin sağlanması için Amerikan malı ithalatının artırılması teklifinin geldiği belirtilmişti ancak ekonomistler bunun yeterli olup olmayacağından emin değil. Başkan Trump ticari dengenin sağlanmasını uzun zamandır dile getiriyordu ancak ABD’li yetkililer pazarını Amerikan şirketlerinin rekabetine açması için Çin’e baskı uyguluyor. Öte yandan fikri haklarla ilgili yeni düzenlemelerin getirilerek Amerikalı şirketlerin ticari sırlarının çalınmasının önüne geçilmeye çalışılıyor ancak görüşmelere katılan yetkililerin açıkladığına göre şu ana kadar temel konularda bir anlaşmaya varılmış değil. Başkan Trump ise yaptığı açıklamada Çin ile anlaşmaya varma umudunu taşıdığını belirtti ancak önceden iddia edildiği gibi uygulanan vergilerde indirime gitmeyi düşünmediğini söyledi. Böylece ay sonunda yapılacak görüşmeler öncesi ticaret savaşına dair belirsizlik devam ediyor.