Bedelli düzenlemesi Erdoğan'ın masasında

Cumhurbaşkanlığı, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 'bedelli askerlik' düzenlemesine ilişkin "Birkaç gün içerisinde Başkanımızın imzalaması öngörülüyor" bilgisini paylaştı.

Bedelli düzenlemesi Erdoğan'ın masasında
Bedelli düzenlemesi Erdoğan'ın masasında
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 'bedelli askerlik' düzenlemesine ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı, 'Birkaç gün içerisinde Başkanımızın imzalaması öngörülüyor' açıklamasını yaptı.

Açıklamada, 'Önümüzdeki bir kaç gün içerisinde Sayın Başkanımızın tasarıyı imzalaması bekleniyor. Gerekli detayları Milli Güvenlik Bakanımız paylaşacak' ifadelerine yer verildi.

Bedelli askerlikten kimler yararlanabilecek?

Bedelli askerlikten, 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin Türk lirası ödeyen ve 21 gün temel askerlik eğitimi alanlar yararlanabilecek.

38 yaş sınırı kaldırıldı

Buna göre, yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin avroluk tutar, 2 bin avroya çıkarıldı ve 38 yaş sınırı kaldırıldı.

1 Ocak 1994 ve öncesi doğanlar

Teklifteki yaş sınırına ilişkin düzenlemede yer alan '31 Aralık 1993 tarihi de dahil bu tarihten önce doğanlar' ibaresi, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle '1 Ocak 1994 tarihi ve bu tarih öncesinde doğanlar' olarak değiştirildi.

Buna göre, askeri hizmetin gerektirdiği ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak, bedelli askerlikte yaş sınırı, 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğanlar olarak belirleniyor.

Teklife göre, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayıp, 1 Ocak 1994'ten önce doğan bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvuracak.