'Astana Barış Kenti' Uluslararası Konferansı

BM Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi: '(Suriye'de ateşkes süreci) Astana süreci sayesinde ilerleme kaydedildi. Suriye krizinin çözülmesi için diğer kısım güven artırıcı önlemler. Astana, mayınların temizlenmesi, tutuklukların iadesiyle ilgili çalışma grubunu kabul etti. Bu konuda da ilerleme kaydedildi' AB Orta Asya Özel Temsilcisi Peter Burian: 'Bölgede çeşitli jeopolitik oyunlara katılmak istemiyoruz. Tam tersine yapıcı iş birliği yapmak, bölgenin sürdürülebilir kalkınması ve gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Tek Kuşak Tek Yol inisiyatifi ile Çin dahil bölgedeki diğer büyük oyuncuların inisiyatiflerini destekliyoruz'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, "Astana süreci sayesinde ilerleme kaydedildi. Suriye krizinin çözülmesi için diğer kısım güven artırıcı önlemler. Astana, mayınların temizlenmesi, tutuklukların iadesiyle ilgili çalışma grubunu kabul etti. Bu konuda da ilerleme kaydedildi." dedi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Astana, barış kenti" temalı uluslararası konferans düzenlendi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov'un moderatörlüğünde Astana'nın başkent ilan edilişinin 20. yıl dönümü dolayısıyla yapılan konferansa, Avrupa Birliği (AB) Orta Asya Özel Temsilcisi Peter Burian, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

İhsanoğlu, yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın İİT ile ortak amaçların paylaşılmasını sağlayan akıllıca siyaset yürüttüğünü belirterek, "Kazakistan'ın önemli desteği sayesinde İİT'de büyük ilerleme kaydettik. Siyasi zirveler yaptık, ekonomi ve teknoloji konularını çözdük." dedi.

Burian da AB'nin Orta Asya ülkeleriyle yeni iş birliği stratejisi oluşturulmasında Kazakistan'ın liderliğinden umutlu olduğunu dile getirdi.

Orta Asya ülkeleriyle ekonomi ve teknoloji değişimi alanlarında daha etkin iş birliği kurmak istediklerine dikkati çeken Burian, "Bölgede çeşitli jeopolitik oyunlara katılmak istemiyoruz. Tam tersine yapıcı işbirliği yapmak, bölgenin sürdürülebilir kalkınması ve gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Tek Kuşak Tek Yol inisiyatifi ile Çin dahil bölgedeki diğer büyük oyuncuların inisiyatiflerini destekliyoruz." diye konuştu.

- "Astana sayesinde ilerleme kaydedildi"

Remzi ise Astana sürecinin son bir buçuk yılda Suriye'deki ateşkes sürecine önemli katkı sağladığını ve mayısta Suriye'de en düşük ölüm oranının kaydedildiğini aktardı.

Ateşkesin sağlanmasına rağmen zorlukların hala devam ettiğine işaret eden Remzi, "Ancak Astana süreci sayesinde ilerleme kaydedildi. Suriye krizinin çözülmesi için diğer kısım güven artırıcı önlemler. Astana, mayınların temizlenmesi, tutuklukların iadesiyle ilgili çalışma grubunu kabul etti. Bu konuda da ilerleme kaydedildi." dedi.

Remzi, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, Türkiye ile Rusya arasında olduğu gibi ülkeler arasındaki ilişkileri düzeltmeye çalıştığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazakistan bu sürece önemli katkı sağladı. Astana'da üst düzey görüşmeler yapılıyor. Astana garantörlerin ve Suriye rejimi ve askeri muhalefetin yüz yüze görüştüğü bir alan. Onlar BM çerçevesinde de görüşüyor ancak Astana onlara daha konforlu imkanlar sağlıyor."

Remzi ayrıca, Astana sürecinin, çatışmasızlık bölgeleri, mayınların temizlenmesi ve tutuklular konularında önemli rolüne devam edeceğini sözlerine ekledi.

- Ortak bildiri

Konuşmaların ardından katılımcıların kabul ettiği ortak bildiri okundu.

Bildiride, taraflar, Astana'nın başkent ilan edilişinin 20. yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Nazarbayev'i tebrik etti.

20 yılda Astana'nın siyasi, ekonomik ve kültür merkezi olmanın yanı sıra diplomasi, barış ve uluslararası gelişme merkezi haline geldiği vurgulanan bildiride, taraflar, AGİT'e üye devletleri 2010'da Astana'da yapılan AGİT zirvesinde belirlenen "Vancouver'den Vladivostok'a kadar uzanan alanda ortak amaç, taahhüt ve hedeflere dayanan, serbest, demokratik, ortak ve bölünemez Avro-Atlantik ve Avrasya güvenlik topluluğuna" ilişkin hedeflere ulaşma noktasında çalışmaya çağrıldı.

Orta bildiride taraflar, Astana'da düzenlenen Semavi ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi'nin, 21. yüzyılda barış, adalet ve güvenliğin sağlanması için dinler ve medeniyetler arası diyaloğun geliştirilmesine büyük katkı sağladığına dikkati çekerek, Astana'da, Şanghay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Teşkilatı, Kolektif Güvenlik Antlaşma Örgütünün çeşitli zirveler yaptığı vurguladı.

Astana'nın Suriye'deki şiddetin durdurulması görüşmeleri için platform olduğu hatırlatılan bildiride, taraflar, uluslararası çabaların Suriye topraklarında en kısa sürede barışın sağlanmasına yol açacağına inandıklarını vurguladı.

Bildiride, taraflar, Avrasya'nın merkezindeki "modern, güzel ve dinamik kent Astana'nın" uluslararası barış, güvenlik ve refahın sağlanmasında önemli rol oynamaya devam edeceğinden umutlu olduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1999'da Astana'yı "Barış Kenti" ilan etmişti.

Kaynak: AA