4 Ülkenin Ankara Büyükelçisinden Ahmet Türk'e Özel Ziyaret
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ziyaret düzenleyen İskandinav ülkeleri Ankara Büyükelçileri Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Ahmet Türk’ü ziyaret edip bir süre görüştü. Görüşmede İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, Ahmet Türk’e "Acaba bu seçimi biz tabuta çakılan son çivi olarak nitelendirebilir miyiz?" diye sordu.

Ahmet Türk sorulan bu sorulara basına kapalı devam eden bölümde yanıt verdi. Büyükelçiler için hazırlanan yemeğin ardından heyet konağı gezdi ve çıkışta açıklamalarda bulundu.
Yemeğin ardından İhlas Haber Ajansı mikrofonuna konuşan İsveç Büyükelçisi ve Ahmet Türk çeşitli değerlendirmelerde bulunduklarını dile getirdi. İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund sabah Mardin Valisi Mustafa Yaman’ı ziyaret ettiğini söyledi.
Vali Yaman’ı ziyaretinde İsveç Büyükelçisine Vali Yaman’ın anketler yapıldığını ve özellikle Mardin’in bir ilçesinde kayyumun yüzde 72 halkın desteklediğini ifade edildiğinin kendilerine söylendiğini belirtirken, Ahmet Türk ise seçimlerde göreceğiz yanıtı ile yetindi.
İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Kuzey Avrupa ülkeleri arasındaki iş birliği aslında Avrupa Birliğinden çok çok daha öncesine dayanan bir iş birliği, biz bu 4 ülke özellikle 150 hatta 200 seneden daha fazla bir süredir iş birliği içindeyiz. Bu iş birliği yurt dışındaki diplomatik misyonlarımızda da geçerli. Biz de Ankara’daki büyükelçiler olarak kendi aramızda çok eşgüdüm içinde çalışıyoruz ve iş birliği yapıyoruz. Burada da bir Güneydoğu seyahati planlayalım dedik. İnsanların nabzını ölçmek, durumu yerinde görmek, tabiî ki gelecek seçimler konusu da vardı önümüzde. Bu durumlara bakmak kendi gözlemlerimizi bildirmek için Güneydoğu seyahati düzenledik. Gündemimizde tabi bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durum ve önümüzdeki yol ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak vardı bunun haricinde gelecek ile ilgili konuştuk" diye konuştu.
“24 Haziran seçimleriyle ilgili fikirlerimizi söyledik”
Ahmet Türk ise büyükelçileri ağırlamanın kendisi için onur olduğunu söyledi.
Türk, “Ortadoğu’da ve Türkiye’de önemli gelişmeler yaşanıyor. Sonuç olarak siyaset hepimizi ilgilendiriyor. Ortadoğu’daki gelişmeler ve yine önümüzde ki 24 Haziran seçimleriyle ilgili fikirlerimizi söyledik. Kürt halkının karşı karşıya kaldıkları sorunları tartıştık. Demokratik bir gelecek için neler yapabiliriz bu konuda düşüncelerimi ifade ettim. Umut ediyor ve inanıyorum ki daha güzel günlere kavuşuruz inşallah en kısa zamanda. Bu seçimleri tüm dünya takip ediyor gözlemci heyetlerin bulunmasında da yarar var” dedi.
Heyet konuşmaların ardından ayrılarak Midyat ve ardından Batman’da incelemelerde bulunmak üzere yola çıktı.
