'Zat-I Mahfuz'un Yönetmeni Öğrencilerle Buluştu

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğrenci Konseyi Başkanlığı ve Tiyatro Kulübü tarafından ‘Zat-ı Mahfuz’ isimli film söyleşisi düzenlendi.

'Zat-I Mahfuz'un Yönetmeni Öğrencilerle Buluştu
‘Zat-ı Mahfuz’ filminin yönetmeni Sedat Yetkin’in katıldığı söyleşi, BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda yapıldı. Zat-ı Mahfuz’un Bitlis’te yetişmiş şahsiyetleri konu aldığını belirten BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, “Onlarca şahsiyetten sadece 5 tanesinin hayatının kısa ama veciz bir şekilde anlatan filmin galasına katıldık ve oldukça başarılı bulduk. Benim de destek verdiğim bu filmi; sizlerin, sinema eleştirmenlerinin ve belgesel yapımcılarının da başarılı bulacağına inanıyorum” dedi.

Bitlis’te yetişmiş ve ‘Zat-ı Mahfuz’ adı verilen önemli şahsiyetleri tek bir belgesel filme sığdırmanın mümkün olmadığına değinen Prof. Dr. Demirtaş, “Bitlis bir medeniyet şehri, medeniyet ve ilim ehli yetiştiren bir şehir, bir eğitim öğretim yuvası ve İslam medeniyetinin başkentlerinden bir tanesidir. İslam medeniyetinin, sanatının şaheserlerine sahip olan Bitlis’te, İslam tarihi boyunca yetişmiş en büyük ulema ve bu ulema arasında ön plana çıkmış insanlar mevcuttur” diye konuştu.

Böyle kadim bir şehirde yetişmiş ulemayı layıkıyla anlatmanın çok zor bir iş olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Demirtaş, “Zat-ı Mahfuz bu işin başlangıcı oldu. Sedat Yetkin kardeşimiz de kısa film dalında en genç yönetmen ödülünü kazanmış ve başarısını ispat etmiş birisi. Üniversitemizden İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Özdemir ve ben, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden de iki hocamız ile beraber kendisine destek vermeyi görev bilerek hareket ettik” ifadelerini kullandı.

Bitlis’in sosyal içerikli projelere ihtiyacı olduğunu anlatan Öğretim Üyesi Ahmet Özdemir ise, “Sedat Yetkin bize gelip projesinin Bitlis ile ilgili olduğunu söyleyince hiç tereddüt etmeden destek olacağımızı belirttik. Çok başarılı bir ürün ortaya çıktı. Sürükleyici ve sonuna kadar sıkılmadan izleyebileceğiniz bir belgesel film oldu” dedi.

Projenin önemli olmasının bir diğer sebebinin de Bitlis’in tarihinde hem alim hem idarecilerin yer almış olması olduğunu belirten Özdemir, günümüze de birçok mesajları olan bir belgesel olduğunu söyledi.



İstanbul’da özel bir üniversitede mimarlık bölümünü oyunculuk hayalini gerçekleştirmek için 4. sınıfta terk eden Yönetmen Sedat Yetkin, okulu da terk etmesinin ardından hem aile baskısına hem de çevre baskısına maruz kaldığını ve hem inşaatlarda çalışarak hem de oyuncu olabilmek için çeşitli film şirketlerinin kapısını çaldığından bahsetti. Bitlis’in kendisi için çok önemli bir yere sahip olduğuna değinen Yönetmen Yetkin, “Bitlis, benim çocukluğumun başkentidir. Yazdığım yazılarda, yaptığım kısa filmlerde ve bütün işlerimde Bitlis’e değiniyorum” dedi.

Film çekmiş olmak için değil derdini anlatmak için film çektiğini vurgulayan Yetkin, kendi hayatından esinlenerek çektiği kısa metrajlı film ile en iyi yönetmen ve en iyi kurgu ödülünü aldığını ifade etti.

Zaman içerisinde ünlü yönetmen ve oyuncu Sermiyan Midyat ile tanıştığını ve onun projelerinde görev aldığını anlatan Yetkin, “Zat-ı Mahfuz’un ortaya çıkmasında Sermiyan Midyat’ın emeği çok büyüktür” dedi.

Toplumdaki ‘yapamazsın’ algısını kırmanın önemli olduğuna da değinen Yetkin, “Kendinize güvenip bir şeyler yapmak istediğiniz zaman durmayın ve yapın” ifadelerini kullandı.

BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Demirtaş tarafından Yönetmen Sedat Yetkin’e plaket takdim edilen ve sohbet havasında geçen söyleşi, soru cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA