Gürpınar Prestij Projelerle Cazibe Merkezi Olacak
İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van'ın Gürpınar Belediyesi, kadim geçmişinin izlerini barındıran tarihi yapıları da içine alan projelerle ilçeyi bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor 2018'de, 3 bin yıllık Şamran kanalı yanında 17 kilometrelik bisiklet yolu, su müzesi, Beşbulak, kent meydanı ve TOKİ yaşam alanı projeleriyle ilçeyi yeniden dönüştürmeyi hedefleyen belediye, böylece insanların Gürpınar'dan Van'a gittiği değil, Van'dan Gürpınar'a aktığı bir kent oluşturmak istiyor Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Doğramacı: 'Belediyecilikte bir tek vatandaşların yaşanabilir şehirlere sahip olmasının gayretini gösteriyoruz ve insan odaklı şehir planlıyoruz. Kişilerin küçük çıkarlarıyla uğraşmıyoruz, şehrin ihtiyacı olan, bugüne kadar yapılmayan projelerini hayata geçirmenin gayreti içindeyiz'
Daha önce belediyecilik hizmetlerinin yeterince yapılmadığı, tarihi misyonuna yakışmayan bir görünüme sahip ilçe, görevlendirmenin ardından hayata geçirilen projelerle kabuğunu kırmaya başladı.
Gürpınar Belediyesi, Urartular'dan kalma Çavuştepe Kalesi, 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran kanalı, Osmanlı dönemine ait Hoşap kalesi, Van'ın su ihtiyacının karşılandığı Şamran su kaynağını da içine alan projelerle ilçeyi bölgenin cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor.
İlçe merkezinde güvenlik açısından risk oluşturan dükkanların yerine Selçuklu mimarisiyle yeni iş yerleri yaparak çarşıya kimlik kazandıran belediye, 2018'de ise 17 kilometrelik bisiklet yolu, su müzesi, Beşbulak, kent meydanı ve TOKİ yaşam alanı projeleriyle ilçeyi hak ettiği yere getirmeyi amaçlıyor.
- "2017 güzel geçti"
Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017'nin Gürpınar için güzel geçtiğini, 2018'in ise 2017'den daha güzel geçeceğine inandığını söyledi.
Geçen yıl ilçede büyük dönüşüm başlattıklarını, şehir merkezindeki dükkanları yıkarak yerine daha modern aynı zamanda tarihi görünüme sahip binalar inşa ettiklerini aktaran Doğramacı, kısa sürede hayata geçirdikleri projeyle vatandaşların ilçeye olan bakışının da değiştiğini vurguladı.
Doğramacı, yeni iş yerleriyle sadece bina yapmadıklarını aynı zamanda kente yeni bir anlam kattıklarını, 2018 yılında hayata geçirecekleri projelerle bu iş yerlerini daha görünür hale getireceklerini söyledi.
- "Yeni bir dönemin başladığını vatandaşlarımıza hissettirdik"
Geçen yıl ilçede 240 bin metrekare parke taşı döşediklerini böylece kırsal mahallelerin altyapı ve üstyapıyla ilgili sıkıntılarını ciddi anlamda giderdiklerini belirten Doğramacı, şöyle devam etti:
"Yaptığımız bu çalışma mahallelerde varlığımızı görünür kıldı. Bu anlamda belediye olarak yeni bir dönemin başladığını bütün vatandaşlara hissettirdiğimizi düşünüyorum. Daha önce 3 yılda yapılan parke taşı miktarı 180 bin metrekare civarındayken biz sadece 6 ayda 240 bin metrekare parke taşı döşedik. 140 bin metrekare parke taşı da mevsim nedeniyle bekliyor. Toplamda 380 bin metrekare parke taşını döşemiş olacağız. 2018'de yeni parke taşı ihalemiz de olacak ve bu rakamı ciddi anlamda yukarı taşıyacağız."
Doğramacı, geçen sezon kaynakların büyük kısmını mahallelerde, ilçenin çevresindeki yerleşim yerlerine aktardıklarını bildirerek, 2018'de buna devam edeceklerini aynı zamanda şehrin merkezinde de büyük bir dönüşüm başlatacaklarının müjdesini verdi.
Kentin tarihi misyonuna yakışan bir meydan ihalesi yaptıklarını ve 6 ay içinde sadece Gürpınarlıların değil, Vanlıların da gıpta ile bakacağı bir projeyi hayata geçireceklerini vurgulayan Doğramacı, "İçinde her türlü sosyal alan olacak. Çocukların uzay gözlemevi şeklinde bir yer inşa edeceğiz. 6 ay sonra inşallah buranın açılışını yapacağız. Kent parktan bütün ilçenin çevresini dolaşacak bir bisiklet yolu projesini de yakın zamanda ihalesini yapacağız ve 17 kilometrelik bir güzergah planlıyoruz. Yol kent parktan çıkarak bizim Beşbulak dediğimiz Van'ın Gevaş, Edremit, Gürpınar ilçelerinin suyunun çıktığı yere oraya kadar ulaşacak." diye konuştu.
- "2800 yıllık kaynak, su müzesiyle dünyaya tanıtılacak"
Beşbulak bölgesinde 2800 yıllık bir su kaynağının bulunduğunu, bu kaynağın dünyanın her yerinde de tarihi bir değere sahip olduğunun altını çizen Doğramacı, bu değeri tüm dünyaya tanıtmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir su müzesi projesi planladıklarını anlattı.
Doğramacı, belediye olarak birtakım planlamalar yaptıklarını, gerekli desteği buldukları takdirde Türkiye'de sayılı olan bir su müzesini de ilçeye kazandıracaklarını ifade ederek, "Sadece ilçe için değil Van'ın da prestij projesi olacak. Çevresiyle muhteşem güzellikte bir yerimiz burası. Burasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah orada bu yıl bir festival düzenlemeyi amaçlıyoruz." dedi.
- "İlçeye yeni yaşam alanı kazandırıyoruz"
Bambaşka bir ilçe yaratma gayreti içinde olduklarını, bu amaçla ilçeye yeni yaşam alanları kazandırmak istediklerini anımsatan Doğramacı, TOKİ tarafından oluşturulacak yeni yaşam alanı projesine vatandaşların destek vermesini istedi.
Gelecek adına nasıl bir Gürpınar oluşturmak istediklerinin kararını vatandaşlarla vereceklerini ifade eden Doğramacı, şöyle devam etti:
"Biz proje yapıyorsak bunun hayatta kalması için vatandaşların buna sahip çıkması gerekiyor. Vatandaşların sahip çıkmadığı projeler uzun vadede sürdürülebilir değildir. Bu noktada yeni bir toplu konut hamlesi başlattık. TOKİ ile Gürpınar'ı artık yaşanabilir bir yer haline getirmek, insanların Van'a gittiği değil, Van'dakilerin Gürpınar'a geldiği bir alan inşa etmeye çalışıyoruz. Bu sadece konut olarak algılanmamalı, bizim bütün projelerimiz insan odaklıdır ve insan varlığı bunda en önemli kaynaktır. Bu proje ile Gürpınar yeni bir anlam kazanacak."
Projelerin hiçbirinin hayal olmadığını, ilçe merkezindeki dükkanları 3 ayda yaptıklarını anlatan Doğramacı, bir yıl içinde tüm projeleri yapabileceklerini vurguladı.
- "Derdimiz insan, çıkarlar değil"
Gürpınar'da uzun yıllar belediyecilik noktasında bazı mağduriyetlerin yaşandığını, bu nedenle görevlendirme ile bu işin kendilerine tevdi edildiğini anımsatan Doğramacı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Belediyecilikte bir tek vatandaşların yaşanabilir şehirlere sahip olmasının gayretini gösteriyoruz ve insan odaklı şehir planlıyoruz. Kişilerin küçük çıkarlarıyla uğraşmıyoruz, şehrin ihtiyacı olan bugüne kadar yapılmayan projelerini hayata geçirmenin gayreti içindeyiz. İnanç ve iman varsa Allah bir imkan sunuyor size. Vatandaşlarımız daha önce görmediği hizmetleri görüyorsa bunun bir tek nedeni var, biz insana değer veriyoruz. İnsana değer verilen yerde hizmet üretilir. Derdiniz insan değilse, sizin başka dertleriniz varsa proje de üretemezsiniz. Bizim derdimiz var, bizim vatan millet, gelecek derdimiz var. İnsana yaptığımız yatırımlardan söz etmiyoruz. Burada ciddi manada insana yatırım yapıyoruz. Çocuklarımızın yüzündeki gülücükten mutlu olmayı öğreniyoruz. Evde bakım hizmetlerimiz, hane hane dolaşarak insanların durumunu soran, sıkıntılarını dinleyen bir ekibimiz var."
Doğramacı, vatandaşların yapılan hizmetlerden memnun olduklarını belirterek, imkanları olduğu sürece vatandaşlara en iyi hizmeti sunacaklarını vurguladı.