Sektörel Güven Endeksleri

Hizmet sektörü güven endeksi şubatta yüzde 1,3, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,5 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 3,7 azaldı.

Hizmet sektörü güven endeksi şubat ayında yüzde 1,3, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,5 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 3,7 azalış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ocakta 102 iken, şubatta yüzde 1,3 azalarak 100,7'ye geriledi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise yükseldi.

Hizmet sektöründe şubatta bir önceki aya göre, iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 2,5 ve 4,5 azalırken, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 2,8 artış kaydetti.

- Perakende ticaret sektörü güven endeksi

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, ocakta 106,2 iken bu ay yüzde 1,5 düşerek 104,7 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı arttı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 7,6 azaldı, iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 3,3 artış gösterdi.

- İnşaat sektörü güven endeksi

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ocakta 87 iken, şubatta 3,7 azalarak 83,8 değerine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısında ise artış kaydedildi.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 10,1 düşerken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1,3 yükseldi.

Kaynak: AA