Hindistan'da Tapınağa Girmek İsteyen Kadınlar Engellendi

Olayla ilgili bin 400 kişi tutuklandı.

Hindistan'da geçen hafta genç kadınların Sabarimala Tapınağı'na girmesini engellemeye yönelik şiddetli protestolar ülkede tartışmalara neden oldu.

İktidardaki Hint milliyetçisi Hindistan Halk Partisinin (BJP) öncülüğünde geçen hafta düzenlenen gösteriler sırasında, Yüksek Mahkemenin yaş sınırlamasını kaldıran kararı üzerine Kerala eyaletinde bulunan Sabarimala Tapınağı'na girmeye çalışan kadınlar engellendi.

Kerala polisinin bu hafta gösterilere ilişkin başlattığı operasyonlarda bin 400 kişi tutuklandı. Tutuklananların, kamu malına zarar verme, kamu görevlilerini yaralama ve görevlerini yerine getirmelerine engel olmakla suçlandığı belirtildi.

Yerel basın, tutuklananların çoğunun Hindu milliyetçisi RSS örgütünün veya BJP'nin üyesi olduğunu yazdı.

BJP'nin Kerala eyalet ofisi, tutuklamalara karşı mahkemeye gidileceğini ve ülke genelinde protestolar düzenleneceğini açıkladı.

Kerala Yüksek Mahkemesi, 1991 yılında sadece 10 yaşından küçük kız çocuklarının ve 50 yaşından büyük kadınların Sabarimala Tapınağına girmesi yönünde bir karar almıştı.

Mahkeme, eylül ayının sonunda bu kararı bozarak, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın dini bile olsa anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiş ve her yaştan kadının tapınağa girmesine izin vermişti.
Kaynak: AA