Hindistan'da Nüfus Verilerinin Çalındığı İddiası

Yetkililer, kimlik bilgilerinin internet üzerinden satıldığına dair iddiaların ardından savcılığa başvurdu.

Hindistan'da biyometrik nüfus verilerini toplamakla görevli Tekil Kimlik Otoritesi (UIDAI), basında vatandaşların kimlik bilgilerinin internet üzerinden satıldığı yönünde çıkan haberlerin ardından savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Yurttaşların kimlik bilgilerine internet üzerinden para karşılığı erişim sağlandığı haberi üzerine harekete geçen UIDAI yetkilileri, adli soruşturma başlatılması için savcılığa başvurdu.

Yetkililer, sızıntının hassas biyometrik verileri içermediğini, şifrelenmiş olarak korunan biyometrik verileri çalmaya ve sızdırmaya çalışanlara hapis ve ağır para cezaları verileceğini belirtti.

Tribune gazetesi muhabirleri, kimlik veri tabanını internet üzerinden paylaşmayı vadeden bir şahısla bağlantı kurmuş, 500 rupi (yaklaşık 29 bin 500 TL) karşılığında şahsın sağladığı şifrelerle girdikleri veri tabanında istedikleri vatandaşın kimlik verilerine ulaşabildiklerini yazmıştı.

Nüfus verilerinin sızdırılması, Hintçede temel anlamına gelen "Aadhaar" adı verilen biyometrik kimlik tanıma sitemiyle ilgili yaşanan tartışmalara yenisini ekledi.

Gönüllülüğe dayalı bir program olarak başlayan Aadhaar, kimlik sahteciliğine karşı bir önlem olarak tanıtılmıştı. Fakat zamanla tüm vatandaşların sosyal sigorta bilgilerinin zorunlu olarak sisteme entegre edilmesi ve banka hesap bilgileri ile cep telefonu numaralarının kimlik bilgileriyle eşleştirilmesi yönündeki girişimler, yurttaşlar arasında kişisel mahremiyetinin korunmasına dair kaygılara yol açmıştı.

Sigorta ve banka hesap bilgilerinin sisteme zorunlu olarak dahil edilmesiyle ilgili hükümet aleyhine açılan bir dava halen Yüksek Mahkemede görülüyor.
Kaynak: AA