Kadın Kenti Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal belediyecilik anlayışında kadını merkeze aldıklarını belirterek, kadınların yaşam kalitesine, bakışına ve ihtiyaçlarına göre şehri tasarladıklarını kaydetti.

Kadın Kenti Gaziantep
Kent nüfusunun yarısını oluşturan kadınlara yaklaşımıyla farkındalık oluşturan Büyükşehir, onların hayatını kolaylaştırıcı projelerle dikkati çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’in başkanlığında kadınlar için hazırlanan projeler, Türkiye modeli oldu. Büyükşehir, kadınların sağlığından, eğitimine, istihdamından sosyal hayatını şekillenmeye kadar her alana dokundu. Gaziantep’in kadın kenti olma yolunda ciddi adımlar attığını bildiren Şahin, dünyanın, ülkelerin ve şehirlerin nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğunu söyledi.

Kadınların yaşam kalitesine, bakışına ve ihtiyaçlarına göre şehri tasarladıklarını aktaran başkan Şahin, “Bir kadın başkan olarak kadına, kadının yaşamına dair eğitiminden, sağlığına ve istihdamına kadar onun annelik sıfatıyla çocukların kreş ihtiyaçlarına yönelik çok önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Fatma Şahin,sosyal belediyecilikte kadınları merkeze aldıklarını belirterek, “Kadın hem istihdamın içerisinde hem de anne olarak çocuğuna bakmak durumunda kalıyor. ‘Hoş Geldin Bebek Projesiyle bebeklerin büyüme sürecinde annelere yardımcı oluyoruz. Çalışan anne, açtığımız çocuk kütüphanesine gelerek çocuğuna rahatça kitap bulacağı çalışmalar ortaya koyuyoruz, çocuğunun bakımı için büyükşehir bünyesinde kreşler açtık. Kreşlerimiz az maliyetli ama kalifikasyonu yüksek, çocuklara çok iyi vizyon konduğu kreşlerle çalışan annelere destek veriyoruz. Ev kadınlarına yönelik Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK)’te açılan 316 dalda ücretsiz kurslar açtık. Çocuklarına bakarken kendilerini yetiştirecek hayat boyu öğrenme içerikli kurslarla onları hayata hazırlıyoruz. Kız çocuklarına yönelik ‘Gelin Etmeyin Okula Gönderin Projesi’yle kız çocuklarının okul hayatında kalması, 18 yaşına kadar zorunlu eğitimini tamamlamasını sağlamaya çalıştık. Bu fırsatı bulamayan kız çocuklarına sosyal destek verdik, ailelerin konuya bakışını düzenleyecek önemli bir sistem kurduk. Günümüzde kadınların en fazla yaşadığı sağlık sorunu maalesef meme kanseridir. Koruyucu ve önleyici tedbirler alarak sorunu ortaya koyduk. Hazırladığımız ‘Kadın Sağlığı Hizmetleri Projesi kapsamında kurulan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), Mobil Mamografi Tarama Aracı, Tüp Bebek Merkezi, Gebe Okulu, Tıbbi Genetik Tanı Merkezi ve Anne Misafirhanesiyle “Kadın Dostu Kent” unvanlı Gaziantep, kadın sağlığı alanında Türkiye’ye ve bölgeye örnek oldu. KETEM’in yürüttüğü çalışmaların sonucunda 7 bin 283 meme sağlığı taraması yapıldı. Mobil Mamografi Tarama Aracı, 33 köy ve 43 mahalle gezdi, 4 bin 741 tarama işlemi yürüttü. Meme kanseri olduğundan habersiz yaşayan yüzlerce kadın tedavi edilerek sağlığına kavuştu. Ekonomik durumu iyi olmayan ailelerimiz için Tüp Bebek Merkezi kurduk. Merkeze, 2 bin 868 kadın başvurdu, bunlardan şartlara uyan bin 883 kadın üzerinde tüp bebek çalışması başlatıldı. Kadınlardan 54’ü hamile kaldı, 13’ünün hamileliği devam ediyor, 31’i doğum yaptı, 36 bebek dünyaya geldi. Anne okulu, gebelik okulu gibi merkezler açılmasaydı daha büyük sorun alanları açılacaktı. Kadınları bilinçlendirici destekler veriyoruz. Kadını eğitim ve sağlık alanında eğittikten sonra istihdam alanında sıkıntılarla karşılaşmasını önleyen sosyal destek ve girişimcilik konusunda destek vermek gerekiyor. Şehrin aydınlatması, otobüs durakları arasındaki mesafe çok önemlidir. Kadınlarımız bebek arabasıyla kaldırımda giderken kaldırımlara bir anne gözüyle bakıyoruz. Şehircilik anlayışımızı ince detaylarla geliştiriyoruz. Kadına, çocuğa ve aileye dokununca tüm topluma dokunuyorsunuz” diye konuştu.

Kaynak: İHA