Blues müziğinin ustaları aynı sahnede

'Blues Gitaristleri Gecesi Vol. 7', blues müziğin Türkiye'deki önde gelen isimlerini 25 Ocak'ta bir araya getirecek.

Blues müziğinin ustaları aynı sahnede
Blues müziğin Türkiye'deki önde gelen isimleri 'Blues Gitaristleri Gecesi Vol. 7'de bir araya gelecek.

İlk olarak 2014 Haziran'da Alper Durmuş'un bir araya getirdiği sanatçılar, Lokalize serisi kapsamında 25 Ocak'ta Zorlu PSM - STUDIO'da sahneye çıkacak.

Blues müziğe gönül vermiş müzisyenler, bas gitarda Özkan Kaya, davulda Soner Doğanca ve klavyede Cevdet Berkay Yavuz'un eşliğinde performans sergileyecek.

Gecede Durmuş'un yanı sıra Akın Eldes, Batu Mutlugil, Berk Arihan, Cem Çatık, Efe Ekşioğlu, Eray Arbak, Ergin Kandemir, Erkan Oğur, Evrencan Gündüz, Göksenin Tuncalı, Güray Oskay, Gürkan Özbek, Ozan Yuvarlak, Özgür Hazar, Süleyman Bağcıoğlu, Tanju Eren, Tarkan Mumkule, Uncle James ve Volkan Başaran yer alacak.

- 'Demek ki oluyor, neden olmasın?'

Alper Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sayıları az olsa da Türkiye'de blues müziği hakkıyla yapan çok değerli müzisyenler olduğunu söyledi.

Blues icrasının yapıldığı mekanların sayısının çok yeterli olmadığına işaret eden Durmuş, 'Bu konular elbette dinleyici kitlesini etkiliyor. Bu müzik tarzının eğitimleri daha çok verilse, öncelikle müzisyen dostlarımız bir tarzı icra etmek konusunda biraz ısrarcı olsalar, çok daha iyi noktalarda olumlu tepkilerle karşılaşacaklarını düşünüyorum. Bu gecenin olumlu gidişi bizler için de iyi bir enerji sağlıyor. 'Demek ki oluyor, neden olmasın?' gibi bir düşünceye itiyor bizi ve motivasyonumuz artıyor.' dedi.

Durmuş, blues dinleyen müzikseverlerin bir araya gelmesinin önemine değinerek, 'Bu tarz gecelerde bu kitlenin bir ortamda buluşması bizim blues müzik için yapacaklarımızı da olumlu etkiliyor. Dinleyicilerin kaliteli müziklerin biraz daha peşinde koşmasını, onların da ısrarcı olmasını diliyorum. Bugüne kadar gelen herkesin ayaklarına sağlık, hepsine çok teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

- Eric Clapton'un yolundan

İngiliz blues sanatçısı Eric Clapton'un düzenlediği 'Crossroads' gitar festivalinden etkilendiklerini aktaran Durmuş, şöyle devam etti:

'Festivali izlerken, 'Biz neden böyle güçlerimizi birleştirip blues müziğini tanıtmak adına bir adım atmıyoruz?' diye sordum kendime. Bu fikri yakın dostlarımla paylaştım ve onlar da sıcak karşıladılar. Sonra yolda yürürken gördüğüm dostlarıma bile 'Gitarını kap gel, böyle bir şey yapacağız' dedim ve küçük bir kadro oluşturduk. Bu müzisyenlerin de bir kaç müzisyen arkadaşı katılmak istedi. Bu müziğin icrasında önemli roller almış isimlerin katılmasıyla gece büyüyen bir çizgide ilerledi.'

Alper Durmuş, 'Blues Gitaristleri Gecesi'ni devam ettirmeyi düşündüklerini vurgulayarak, 'Gecede herkesin bir repertuarı oluyor. Kimlerin hangi sette olacağı, hangi şarkıyı söyleyeceği, sırasıyla belli oluyor. Hatta o an şarkı söylenirken, barkovizyonda o şarkının sahibinin fotoğrafı oluyor. Bu sistemli düzenin içinde, tabii çok fazla doğaçlama da yer alıyor. Şarkılar belli ama onların nasıl çalınacağı sahnedeki ruhta birleşip ortaya çıkıyor diyebiliriz. Zaten bir çok müzisyen bu şarkıları kişisel çalışmalarında çok kez icra etmiş olduğundan, bu kısımda işler biraz daha uyumla çözüme ulaşıyor. Amacımız ülkenin bir çok noktasında blues çalabilmek. Umarım bu hayali gerçekleştirebiliriz.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA