TAYSAD Başkanı Kanca Açıklaması 'Habur Sınır Kapısı Kapandığı Takdirde Irak'a İhracatımız Bitmeyecek'

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Kuzey Irak’taki referandum sonrasında gündemde olan Habur Sınır Kapısının kapatılmasının Irak’a olan ihracatı bitirmeyeceğini belirtti.

TAYSAD Başkanı Kanca Açıklaması 'Habur Sınır Kapısı Kapandığı Takdirde Irak'a İhracatımız Bitmeyecek'
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen referandumun Türkiye ile Irak arasındaki ticarete etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kanca, referandum sırasında gündeme taşınan Kuzey Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısının kapatılmasıyla ilgili, ”Habur Sınır Kapısı kapandığı takdirde Irak’a ihracatımız tabi ki bitmeyecek. Maliyeti artırsa da yeni yollar, yeni güzergahlar üzerinde duruluyor. Şu an için düşünülen ise İran üzerinden Irak’a ihracat yapmak. Bu da hem zaman hem de maliyet olarak ticaretimizi etkileyecektir tabi” ifadelerinde bulundu.

Mevcut durumda üyelerden alınan bilgilere göre, Kuzey Irak’ta özellikle Erbil’de müşterisi olan üyelerin, ticari olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadığını aktaran Kanca, “Ancak sınırların kapatılması endişesinde olan Iraklı bazı müşteriler bir an evvel siparişlerinin sevkiyatının yapılmasını talep ediyor” şeklinde konuştu.

Otomotiv sektörü olarak Irak’a ihracatın gelişme gösterdiğini söyleyen Kanca, “Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre 2017 Ağustos sonu itibariyle ülkeye yapılan otomotiv sektörü ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22’lik artış ile 91 milyon dolara ulaştı. Bu rakamın 75 milyon doları ise tamamen tedarik sanayi tarafından gerçekleştirildi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için Irak sınır kapılarından yapılan ihracat çok önemli. Bu ihracat sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çok sayıda tesiste üretim ve istihdam sağlanıyor. Dolayısıyla ekonomik yaptırımlardan ağırlıkla K. Irak etkilense de bizim de olumsuz şekilde sonuçlar göreceğimiz aşikar” dedi.

Yılsonu beklentileri

Türk otomotiv sanayisinin istikrarlı ama sürekli artan hacimde bir ilerleyişi olduğuna dikkat çeken Alper Kanca, “Ağustos sonu itibariyle otomotiv sektörü, toplam ihracatında yüzde 23 artış ile 18 milyar 900 milyon seviyesine ulaştı. Yılsonuna kadar ise 27 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Tedarik sanayimizin ihracatının ise 10 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu rakamlar daha önce görmediğimiz seviyelerde. Yani hepimizi güldüren, sevindiren rekorlar kırıyoruz” diye konuştu.

Kanca, yılsonunda toplam araç üretiminin 1 milyon 500 bin adedi geçmesi, pazar rakamlarının ise benzer seviyesini koruyarak 980 bin - 1 milyon adet düzeyinde olmasını öngördüğünü dile getirdi.

“Ar-Ge yasasındaki son değişiklikler kuşkusuz ki en çok otomotiv sektörünü etkileyecek”

Ar-Ge yasasındaki son değişikliklerin en çok otomotiv sektörünü etkileyeceğini söyleyen Kanca, “Ülkemizde Ar-Ge merkezlerine bakıldığında, Sanayi Bakanlığı onaylı 600’ün üzerinde Ar-Ge merkezi var. TAYSAD üyelerinden ise 93’ü Ar-Ge merkezi unvanına sahip. Bu rakam, Türkiye’deki tüm Ar-Ge merkezlerinin yüzde 15’inin Otomotiv Tedarik Sanayicilerince kurulduğunu gösteriyor. Bundan dolayı Ar-Ge yasasında gerçekleşecek her iyileştirme en çok otomotiv sektörünü etkileyecek” şeklinde konuştu.

Yeni Ar-Ge yasası ile Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılan tam zamanlı eşdeğer personel sayısının 15’e indirilmesinin, özellikle orta ölçekli sanayi kuruluşlarındaki Ar-Ge merkezi sayısında önemli oranda artış sağlayacağını belirten Kanca, “Ar-Ge yasası, sanayimiz ve ülkemiz için değerli bir kazanım. İhracatta yıllardır rekor kırıyoruz ama geleceğimiz Ar-Ge’de. Ar-Ge daha fazla gelir, istihdam ve ihracat demek. Bu nedenle dernek olarak tüm üyelerimizi, Ar-Ge desteklerini verimli şekilde kullanmaları ve katma değeri yüksek ürünleri geliştirmeye yönelmeleri konusunda teşvik ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA