Estonyalı Milliyetçilerden AB'nin Sığınmacı Kotasına Protesto

Estonya'da Muhafazakar Halk Parti (EKRE) destekçisi yaklaşık 150 kişi, Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikalarına ve sığınmacı kota sistemine karşı başkent Tallin'de gösteri düzenledi.

AB Dönem Başkanı Estonya'da, AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen "Tallin Dijital Zirvesi"nin düzenlendiği bina önünde toplanan milliyetçi muhafazakar göstericiler, Almanca ve İngilizce taşıdıkları pankartlarda, çok kültürlü Avrupa'ya son verilmesi çağrısında bulundu.

EKRE Genel Başkanı Martin Helme, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "(AB sığınmacı) kotalarını kabul etmiyoruz." dedi.

Helme, "(Almanya Başbakanı Angela) Merkel ve (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron ve (AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude) Juncker, Estonya'ya kimin gelmesine izin verilip verilmeyeceğini bize söyleyemez. Müslüman ülkelerden Avrupa'ya herhangi bir göç olması gerektiğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

AB sığınmacı kotası kapsamında Estonya'ya bugüne kadar yalnızca 80 ila 100 civarında mülteci yerleştirildi.

Avrupa'yı 2015 yazında etkileyen sığınmacı krizine çözüm bulmak için AB Konseyi, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan ve korunmaya ihtiyacı olan 160 bin sığınmacının kota sistemine göre üye ülkeler arasında iki sene içinde dağıtılması kararı almıştı.

AB Konseyinin kararına Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya karşı çıkmış, Slovakya ve Macaristan, Avrupa Adalet Divanına AB Konseyinin kararının iptali için başvuruda bulunmuştu. İki ülke, AB'nin kota sisteminin sığınmacı sorununu çözmeye uygun ve gerekli olmadığını savunmuştu.

Kaynak: AA