Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Aydın Liva Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Abdullah Açıkgöz, sağlıklı et tüketimi için uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdi. Et tüketiminin en yoğun olduğu kurban bayramında eti saklama usulünden pişirme ve tüketilmesine kadar sağlıklı olan yöntemleri açıklayan Uzman Dr. Abdullah Açıkgöz, “Az pişirilmiş ya da aşırı pişirilmiş et tüketmek sağlık açısından uygun değildir” dedi.

Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Et tüketiminin oldukça yoğun olduğu kurban bayramını herhangi bir sağlık problemi yaşamadan atlatmak ilk gün daha dikkatli olunmasını isteyen Abdullah Açıkgöz, “Çiğ et ürünleri, buzdolabında 3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Uzun süreli saklama için pişirme ya da dondurmayı tercih edin. Et ve et ürünlerini plastik buzdolabı poşetlerinde veya yağlı fırın kağıtlarına sararak saklayın. Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın, folyo ile saklandığında; alüminyum zamanla korozyona uğrayarak besinlere geçecektir. Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın” dedi.

“Mide bağırsak problemi olanlar daha dikkatli olmalı”

Eskiden kurban etlerinin kavurma şeklinde saklandığını ancak günümüzde yaygınlaşan derin dondurucular sayesinde kavurma işleminin tarihe karıştığını belirten Uzman Dr. Açıkgöz, “Donmuş etleri çabuk çözülsün diye kalorifer ve soba üzerinde ya da direkt oda sıcaklığında bekletmeyin. Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir. Et sindirimi en zor olan besinlerin başında gelir. Ayrıca yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertlik hem pişirme hem sindirimde normalden fazla zorluk oluşturur. Bu nedenle özellikle mide bağırsak problemleri yaşıyorsanız kurban etini aynı gün tüketmeyin. Et protein içerir; ancak C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme ve kabızlık problemi yaşamamak için önemlidir. Et çok iyi pişirilmeli, ancak üzerinde kahverengi tabakanın oluşmasına izin verilmemelidir. Etin suyunu kaybetmesine izin vermeyin. Etin pişirme süresi uzadıkça, etten folik asit ve protein kaybı olur. Etleri çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirin” dedi.

Kaynak: İHA