Sağlıklı Müzisyenler İçin İş Birliği

Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı ve Antalya Sağlık Yüksekokulu iş birliğiyle müzisyenlerin mesleklerini icra ederken sağlıklarını koruyabilmeleri için ortak çalışma başlatıldığı bildirildi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, müzisyenlerin uzun süreli enstrüman çalmaları, pratikleri sırasında duruşlarının önemli ölçüde etkilenmesi ve uzun vadede kas iskelet problemleri yaşamaları sebebiyle başlatılan iş birliği kapsamında, Antalya Sağlık Yüksekokulu fizyoterapistleri araştırma görevlileri Alime Büyük Gönen ve Neriman Temel Aksu, konservatuvar öğretim elemanlarını muayeneden geçirdi.

Sakatlanmalar, performans ilişkisi, enstrüman çalmanın fiziksel altyapıya etkisi gibi çalışmaları bulunan Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Nihan Yağışan, yürüttükleri çalışma sonucunda uzun yıllar enstrüman çalan akademisyenlerin vücut duruş analizleri, oturma, ayakta durma ve çalışma esnasında duruşlarının fizyoterapistler tarafından gözlendiğini ifade ederek, 'Yapılan gözlemler sonucunda müzisyenlerin fizyoterapiye ihtiyaçları sorgulanarak egzersizler önerildi.' değerlendirmesinde bulundu.

Yağışan, yeni akademik yılda uygulanmak üzere konservatuvar öğretim elemanları ve öğrencilerine yönelik hem performansa katkı sağlayacak, hem de mesleki sakatlanmalar olarak tanımlanan problemlere önlem ve tedavi amaçlı çeşitli projeler planlandığını kaydetti.

Kaynak: AA