AVM Ciro Endeksi Haziranda Hızlı Yükseldi

AVM Ciro Endeksi, haziranda 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 21,6 artarak 236 puana ulaştı AYD Başkanı Belgü: 'Hazirandaki yüksek artışın başlıca nedeni Ramazan Bayramı. Nisandaki referandumun istikrarlı sonuca bağlanmasının da endeksin yükselişe geçmesinde büyük etkisi var'

AVM Ciro Endeksi, haziranda 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 21,6 artarak 236 puana yükseldi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksinin haziran ayı sonuçları açıklandı.

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre, ciro endeksi haziranda bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 21,6 artış kaydederek 236 puana ulaştı. Endekste bir önceki aya göre de yüzde 9,3 artış gözlemlendi.

AVM Endeksi verileri ikinci çeyrekte 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 220 puana ulaştı.

AVM'lerde kiralanabilir metrekare başına düşen ciro haziranda İstanbul'da 984, Anadolu'da 841 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise 898 TL oldu.

Metrekare başına düşen ciro yılın ikinci çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 839 liraya yükseldi.

- En yüksek ciro artışı hipermarket kategorisinde

Haziranda kategoriler bazında en yüksek ciro artışı hipermarket kategorisinde yaşandı. Bu kategoride geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,1'lik artış gerçekleşti.

Giyim kategori ciroları yüzde 25,1, teknoloji kategori ciroları yüzde 24,2, ayakkabı kategori ciroları yüzde 21,6 artarken, diğer alanlarda artış oranı yüzde 19,9, yiyecek-içecekte yüzde 17,8 oldu. Haziranda ziyaret sayısı endeksinde yüzde 6,4'lük bir artış yaşandı.

- 'Referandum bitti, güven tazelendi, endeksler yükseldi'

Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM endeksinin haziranda 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 21,6 arttığını belirterek, bir önceki aya göre artışın yüzde 9,3 olduğunu, bu rakamların enflasyondan arındırılmamış olduğunu aktardı.

Hazirandaki yüksek artışın başlıca nedeninin Ramazan Bayramı olduğunu belirten Belgü, şu ifadeleri kullandı:

'Diğer taraftan nisanda yaşadığımız referandum sürecinin istikrarlı bir sonuca bağlanmasının da endeksin yükselişe geçmesinde çok büyük etkisi var. Ramazan ayı ve sonrasındaki bayram nedeniyle gerek cirolarda gerekse ziyaret sayısında artış yakaladık. Çeyrek bazlı artışın da yüzde 15,8 olduğunu görüyoruz. Kategori bazında en yüksek artışın hipermarket kategorisinde yaşanması da yine Ramazan ayının etkisini gösteriyor.'
Kaynak: AA