Trabzon'da Milli Seferberlik Projesi Kapsamında Yaklaşık 13 Bin Kişiye Ek İstihdam Sağlandı

Trabzon’da Milli Seferberlik Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda yılbaşından bu yana yaklaşık 13 bin kişiye ek istihdam sağlandı.

Trabzon'da Milli Seferberlik Projesi Kapsamında Yaklaşık 13 Bin Kişiye Ek İstihdam Sağlandı
SGK İl Müdürü Aydın Gedikli, çalışma hayatında Milli Seferberlik Projesi kapsamında yapılan çalışmaların devam ettiğini belirterek yılbaşından bu yana Trabzon’da yaklaşık 13 bin kişiye ek istihdam sağlandığını söyledi.



Gedikli, proje kapsamında 8 bin kişinin özel sektör, 5 bin kişinin de Toplum Yararına Çalışma ve İşbaşı Eğitim Proğramı kapsamında işe yerleştirildiğini belirterek bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kurum içerisinde vatandaşlarla sürekli temas halinde olduklarını ifade eden Gedikli, bunun dışında il müdürlüğü yöneticilerinin vatandaşların ev ve işyerlerini ziyaretler etmek suretiyle sorunlarını dinlediklerini belirtti.

Bu kapsamda Trabzon genelinde yaklaşık 200’ün üzerinde ev ziyareti, yaklaşık 2 bin 100 de işyeri ziyareti gerçekleştirildiğini ifade eden Gedikli, vatandaşla daha yakın ilişki kurma fırsatı yakaladıklarını dile getirdi.

Alacakların yeniden yapılandırılması

Gedikli, 7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda ve bir Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun’ ile ilgili de açıklamalarda bulunarak borçluların, kapsama giren Kurum alacaklarını yapılandırabilmeleri için 30/6/2017 tarihi mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen; posta veya 30/6/2017 saat 23.59 a kadar e-sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtti.

Gedikli, yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (31.08.2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde ise hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’sinin silineceğini, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE’nin kalan yüzde 50’sinin tahsil edileceğini, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların da terkin edileceğini söyledi.



Prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayanların borçlarını yapılandırmaları halinde 60 günden fazla prim borçları bulunmamak kaydıyla, borçlarının ilk taksitini ödemelerinden sonra eş ve çocukları ile birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayacaklarını belirten Gedikli, borçlarını yapılandıran işverenlerin ise borcu yoktur yazısı alabileceklerini, bu borçlarından dolayı haklarında icra takibi ve haciz işlemi yapılmayacağını ve teşviklerden yararlanabileceklerini söyledi.



Gedikli, yapılandırmanın peşin, 6, 9, 12, 18 eşit taksitte ve ikişer aylık dönemlerde ödenebileceğini belirterek, yapılandırılan borcunu peşin ödemeyi tercih edenlerin, bu tutarı 31.08.2017 tarihine kadar; taksitle ödemeyi tercih edenlerin ise ilk iki taksiti zamanında (birinci taksit 31.08.2017, ikinci taksit 31.10.2017 tarihine kadar) ödememeleri durumunda yapılandırmalarının bozulacağını belirtti.

Gedikli, borçlarını öğrenmek isteyen işverenlerin e-bildirge üzerinden, primini kendi ödeyen 4/a sigortalıları ve 4/b sigortalılarının e-devlet üzerinden, 4/c işverenlerinin ise kesenek bilgi sistemi uygulaması üzerinden borçlarını öğrenebileceklerini belirterek , Genel sağlık sigortalılarının prim borçlarının 6824 sayılı Kanunla re’sen yapılandırıldığından 7 bin 20 sayılı Kanun kapsamında olmadığını 01.04.2017 tarihi öncesi ödenmemiş olan 60/1 (g) kapsamındaki GSS borçlarının 53,33 TL’ den yeniden hesaplanarak, 01.05.2017 tarihinden itibaren 12 ay içinde (30.04.2018 tarihine kadar) ister peşin ister kendi belirleyecekleri taksitler halinde gecikme zammı ve gecikme cezası ile vade farkı alınmaksızın Kurumumuzla anlaşmalı bankalar aracılığıyla (GSS 6824 prim tahsilatı menüsünden) ödeyebileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA