Hem Okulda Hem Ailede Şiddete Son Veren Proje

Adana’da bu yıl 14 okulda uygulanan "Seyhan’da Arabulucu, Barış Yapıcı, Lider Öğrenciler Yetişiyor" projesi kapsamında hem öğrencilere hem de ailelere toplumsal barış, uzlaşı, diyalog ve bütünleşme eğitimleri verilerek şiddete son verildi.

Hem Okulda Hem Ailede Şiddete Son Veren Proje
Seyhan Kaymakamlığı, Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Seyhan Rehberlik ve Araştırma Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilen "Seyhan’da arabulucu, barış yapıcı lider öğrenciler yetişiyor" projesi, bu yıl 14 okulda uygulandı. 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi boyunca uygulanan proje kapsamında sertifika almaya hak kazanan öğrencilere sertifikaları törenle verildi.

Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, projeyle hem okullarda hem de toplumda uzlaşı kültürünün geliştirilip şiddetin önüne geçilmesinin hedeflendiğini, bir eğitim-öğretim boyunca hem öğrencilerin hem de ailelerin bu konular üzerine eğitim aldığını söyledi.



Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürü İzzet Aydın ise projenin bu yıl 14 ortaokul ve lisede yüzlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleştiğini, proje kapsamında Çukurova Üniversitesi’nden bilim adamlarından yardım alındığını belirterek, "Projede aynı yaşlarda, aynı mekanlarda olan, benzeri sorunları paylaşan bireylerin, birbirleriyle uyuşmazlıklarının çözümüne yardımcı olarak şiddetin önüne geçilmesi amaçlandı. Bazen iki kişi çatışma yaşarken, çatışmayı çözmeye yardımcı olmak için üçüncü bir kişiye ihtiyaç duyulur. Projeyle bu 3. kişiler yana arabulucular oluşturuldu" dedi.

Konuşmaların ardından proje hakkında yapılan bilgilendirmede, "Arabulucu, barış yapıcı lider öğrenciler sosyometri tekniğine göre sınıf arkadaşlarından seçilmeli. Arabulucu, lider öğrenciler aracılığıyla, bir yandan kişisel düzeyde şiddet kültürünün önlenmesi amaçlanırken, öte yandan toplumsal barış, uzlaşı, diyalog ve bütünleşme kültürünün geliştirilmesine katkı sağlanacaktır. Projenin uygulandığı okullarda, öğrencilerle iletişimi iyi öğretmenlere eğitimler verilerek rehber öğretmenlerle birlikte liseler için 18, ortaokullar için 24 saatlik eğitimler verildi.

Arabuluculuk eğitim programının bir okula yerleşmesi için en az 5 yıl uygulaması yapılmalı. Aynı zamanda öğrencilerin, velilerine anlaşmazlık çözümü ve müzakere eğitimi verilerek, aile içinde uzlaşı, diyalog ve müzakere kültürünün gelişmesine katkı sağlanacaktır" denildi.

Ayrıca öğrenciler açısından, akran arabuluculuğunun faydaları şöyle sıralandı:

"Arabulucu öğrenci liderlik becerilerini geliştirecektir. Öğrencilerin sorunlarını yapıcı çözme konusunda adanmışlıklarını arttıracaktır. Öğrenciler kendi anlaşmazlıklarını çözmede daha fazla sorumluluk alacaklardır. Akran arabuluculuğu güce dayalı otoriter, cezalandırıcı disiplin yaklaşımını azaltacak, onarıcı olanı arttıracaktır. Öğrenciler ve öğretmenler arasındaki bağı güçlendirecektir. Sınıf ve okul atmosferini geliştirerek, okul iklimini olumlu yönde etkileyecektir. Akran-arabuluculuk odası tamamıyla öğrencilerin kontrolünde ve psikolojik danışma ve rehberlik uzmanlarının takibinde olmalıdır. Öğretmenler öğrencileri arabulucuya gitme konusunda desteklemelidir."

2015-2016 eğitim-öğretim yılında pilot olarak belirlenen 3 okulda uygulanmaya başlayan projede, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı itibarı ile 14 okulda 1200 öğrenci ile uygulanmaya devam edildi. Proje okullarından alınan geri dönüşlerde, uyuşmazlıkların çözümünde yüzde 93 oranında başarı sağlandığı görüldü.

Törene Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Çalışkan, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Atıcı, lise ve ortaokul müdür ve müdür yardımcıları ile öğretmenler katıldı.

Kaynak: İHA