Ülkelerinde 'Ahilik Elçisi' Olacaklar

Orta Asya'dan Balkanlara, Uzak Doğu'dan Afrika'ya birçok ülkeden gelerek Ahi Evran Üniversitesinin farklı bölümlerinde eğitim gören yabancı öğrenciler, 'Ahilik Kültürü ve Medeniyeti' dersi görüyor Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı: 'Dünyanın bir çok ülkesinden gelen 140 yabancı öğrencimiz, Ahiliğin öğütleri ve temel prensiplerini öğreniyorlar. Ülkelerine döndüklerinde birer Ahilik elçisi olarak ülkelerine değer katacaklardır. Ahiliğin örfünü, adetini, prensiplerini ülkelerinde anlatacaklardır'

ABDULLAH YILDIZ - Orta Asya'dan Balkanlara, Uzak Doğu'dan Afrika'ya birçok ülkeden gelerek Ahi Evran Üniversitesinin (AEÜ) farklı bölümlerinde eğitim gören yabancı öğrenciler, 'Ahilik Kültürü ve Medeniyeti' dersinde Ahiliği öğreniyor.

Üniversitedeki 140 yabancı öğrenciye, Ahiliğin 32 prensibi ve 7 öğüdü başta olmak üzere tarihsel süreci ve topluma kattığı değerler anlatılıyor. Orta Asya'dan Balkanlara ve Afrika'ya kadar birçok ülkeden gelen öğrencilere kentte misafirperverlik örneği sergileniyor.

Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 87 bin yabancı öğrenci bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu 2023 hedefinde bu sayının 250 bin olduğunu anlattı.

Hem bu hedefe katkı yapılması hem de AEÜ'nün uluslararası bir üniversite haline getirilmesi için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Akıllı, üniversitede 2015 yılında 20 civarında olan yabancı öğrenci sayısının bu yıl 140'ı aştığını dile getirdi.

- 'Tüm ön lisans ve lisans öğrencilerine okutuluyor'

Türkiye'de ilk defa üniversitelerinde bu yıl “Ahilik Kültürü ve Medeniyeti” dersinin zorunlu okutulmaya başlandığını ifade eden Akıllı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın önderliğinde Ahi Evran Üniversitesini uluslararasılaştırma çalışmaları kapsamında 2015 yılından itibaren yabancı öğrenciler üzerine sistematik çalışmalar yürütmekteyiz. Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan başta olmak üzere Orta Asya ülkeleri, Balkanlar, Afrika ve diğer ülkelerden öğrenci almaktayız. 2015 yılında 20 civarında olan yabancı öğrenci sayısı bu yıl 140'ı geçmiş durumda. Rektörümüzün girişimleriyle Ahilik, “Ahilik Kültürü ve Medeniyeti” adı altında zorunlu ders olarak üniversitemizin tüm ön lisans ve lisans öğrencilerine okutulmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinden gelen 140 yabancı öğrencimiz, Ahiliğin öğütleri ve temel prensiplerini öğreniyorlar. Ülkelerine döndüklerinde birer Ahilik elçisi olarak ülkelerine değer katacaklardır. Ahiliğin örfünü, adetini, prensiplerini ülkelerinde anlatacaklardır. '

Kırgızistan'dan Kırşehir'e gelerek Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitim görmeye başladığını anlatan Dilnaz Saypedinova, iyi bir üniversite ortamında eğitim aldığını, Ahilik derslerini de ilgi ile takip ettiğini söyledi.

Saypedinova, 'Üniversitemizde dünya standartlarında bir eğitimin yanında Ahilik dersleri de alıyoruz. Ahiliğin prensipleri ve öğütlerini öğrenmekten dolayı mutluyum. Ahi Evran Veli'nin en çok 'Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir' sözünden etkilendim. Ahiliğin 7 öğüdü ve 32 prensibini ben de özümsemeye çalışıyorum. Bu prensip ve öğütleri ülkeme aktarmaya çalışacağım.' diye konuştu.

Afganistan Uyruklu Sayen Allahyar da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde eğitim gördüğünü belirterek, Ahilik'ten çok etkilendiğini dile getirdi. Derslerinin yanı sıra Ahiliği de ilgiyle öğrendiğini anlatan Allahyar, ülkesinde bir Ahi elçisi gibi bu öğretilerini anlatmaya gayret edeceğini kaydetti.
Kaynak: AA