Tunus'ta YSK Başkanının İstifası

Tunus Nahda Hareketi Partisi Başkanı Gannuşi, YSK başkanlığından isitifa eden Sarsar'ın istifasından vazgeçmeye hazır olduğunu duyurdu.

Tunus Nahda Hareketi Partisi Başkanı Raşid el-Gannuşi, Yüksek Seçim Konseyi (YSK) başkanlığından istifa eden Şefik Sarsar'ın yerel seçimleri gerçekleştirme yönünde verdiği sözü yerine getirmek için istifasından vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Partinin Safakes kentindeki ofislerinin yenilenmesi ve Şura Meclisi seçimleri amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında basın açıklaması yapan Gannuşi, Sarsar ile telefonla görüştüğünü ve kendisine yerel seçimleri gerçekleştirme sözü verdiğini ve bunu yerine getireceğini belirtti.

Sarsar'dan ya da Tunus hükümetinden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Ayrıca, koalisyon ortağı Nahda Partisi'nin ulusal uzlaşı hükümetine desteğinin sürdüğünü vurgulayan Gannuşi, kabinede bazı değişiklerin yapılabileceğini ancak 'hükümetin düşmesinin veya tamamının değişmesinin' ülkede 'iyileşme işaretleri gösteren ekonomik duruma zarar vereceğini' dile getirdi.

Tunus YSK Başkanı Şefik Sarsar, çalışma şartlarının giderek zorlaşmasını gerekçe göstererek 9 Mayıs'ta görevinden istifa etmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, istifanın ardından yaptığı konuşmada, 'Nedeni ne olursa olsun, (Sarsar'ın istifası) Tunus'un daha büyük problemleriyle aynı düzeyde değil. Tunus'un çıkarları tüm partilerin çıkarlarından daha önde geliyor. Tüm sorunları partilerin hassasiyetlerini dikkate alarak diyalog ve ortak akılla çözeceğiz.' demişti.

Öte yandan Tunus'ta Sayıştay, YSK'nın 2014 yılı cumhurbaşkanlığı ve parlemento seçimlerinde mali ve idari ihmaller sonucu 'yolsuzluk şüphesine yol açacak' kötü harcamalar yaptığını açıklamıştı.

Tunus'ta YSK geçen ay, 6 yıl önceki devrimin ardından ülkedeki ilk belediye seçimlerinin 17 Aralık 2017'de yapılmasına karar verdiğini duyurmuştu.
Kaynak: AA