Myanmar'dan BM Özel Raportörüne Giriş Yasağı

Myanmar hükümeti, BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Lee'nin ülkeye tüm erişim izinlerini iptal etti Özel Raportör Lee: 'Myanmar hükümetinin bu kararından şaşkınlığa ve hayal kırıklığına uğradım. Görevim süresince benimle iş birliği olmadığını gösteren bu deklarasyon, sadece, Arakan eyaletiyle ülkenin geri kalanında bazı korkunç olaylar yaşandığının göstergesi olarak görülebilir' 'Myanmar'ın bu yola girmeye karar vermesi utanç verici'

Myanmar hükümetinin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee'nin ülkeye tüm erişim izinlerini iptal ettiği ve görev süresi boyuncu kendisiyle hiçbir şekilde iş birliği yapmayacağı kaydedildi.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Lee, yaptığı yazılı açıklamada, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insan hakları ihlalleri de dahil ülke genelindeki insan hakları ihlallerini değerlendirmek üzere ocak ayında Myanmar'a planlanmış ziyareti olduğunu anımsattı.

Ancak Myanmar hükümetinin ülkeye tüm erişim izinlerini iptal ettiğini ve görev süresi boyuncu kendisiyle hiçbir şekilde iş birliği yapmayacağını bildirdiğini aktaran Lee, karara sert tepki gösterdi.

Lee, Myanmar hükümetinin bu kararının "ön yargılı" ve "adaletsiz" olduğunu vurgulayarak, açıklamasına şöyle devam etti:

"Myanmar hükümetinin bu kararından şaşkınlığa ve hayal kırıklığına uğradım. Görevim süresince benimle iş birliği olmadığını gösteren bu deklarasyon, sadece, Arakan eyaletiyle ülkenin geri kalanında bazı korkunç olaylar yaşandığının göstergesi olarak görülebilir. Myanmar'ın bu yola girmeye karar vermesi utanç verici."

Lee, Myanmar hükümeti daha önce "saklayacakları hiçbir şey olmadığını" söylemesine rağmen kendisi hakkında alınan kararla bunun doğru olmadığının göründüğünü bildirdi.

BM Özel Raportörü, Myanmar yönetiminin ayrıca mart ayında kurulan "BM İnsan Hakları Konseyi Myanmar Uluslararası Bağımsız Delil Tespiti Soruşturma Misyonu" ile de iş birliği yapmadığının altını çizdi.

Myanmar hükümetinin bazı bölgelere erişim izninin kısıtlanması şartıyla ocak ayında yapacağı ziyarete daha önce olumlu yanıt verdiğini anımsatan Lee, kararın tekrar gözden geçirilmesini umduğunu belirtti.

- "Ölüm tehditleri aldım"

Lee, nisan ayında AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok ölüm tehdidi aldığını ve bunun kendisini strese soktuğunu kaydetmişti.

Myanmar hükümeti, başta Arakan eyaletinin kuzeyi olmak üzere Müslümanların yoğun yaşadığı bölgelere BM kuruluşları için erişim izni vermiyor.

BM'den yapılan sayısız çağrıya rağmen hükümet, bu yönde olumlu bir adım atmadı.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü, geçen hafta yaptığı açıklamada 25 Ağustos'tan bu yana 6 bin 700 Müslüman'ın öldürüldüğünün sanıldığını bildirdi. Binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan 650 bin civarındaki sivil dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçti.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Kaynak: AA