Palandöken Açıklaması 'Yöresel Lezzetlerimiz Turizmin Olmazsa Olmazıdır'

Ülkemizdeki her yörenin farklı bir damak tadı ve lezzetli yemeklerinin olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Turşudan kebaba, peynirden baklavaya kadar birçok lezzet yeterince tanıtılamadığı için yöresel lezzetlerimiz bilinmiyor. Turizmi 12 aya yayarken sadece sağlık ve doğa turizmini değil, gastronomi turizmini de canlandırmalıyız. Yapılan araştırmaya göre, gastronomi turistleri yeme içmeye diğer turistlerden 1,5 kat daha fazla para harcıyor. Bu da hükümetimizin önümüzdeki yıl için öngördüğü 36,1 milyon yabancı turist ve 28,3 milyar dolar turizm gelir hedefi bakımından yöresel lezzetlerimizin tanıtımı hayati önem taşımaktadır” dedi.



“Lezzet turizminde lider olmalıyız”

Turizm cenneti ülkemizin yöresel lezzetlerinin yeterince tanıtılamadığını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizin doğal ve tarihi güzellikleri, konumu, mevsimsel özellikleri, denizi, güneşi turistler için birer cazibe merkezi. Ancak turistler sadece gezip görmeye değil yöresel lezzetleri tatmaya da büyük önem veriyor. Evinden çıkıp kilometrelerce öteye seyahat eden turistler, gittikleri yerlerin damak tadına hitap eden yöresel lezzetleri denemek, farklı lezzet sunumları görmek ve bu lezzetlerin tarifini öğrenmek istiyor. Turistler üzerinde yapılan araştırmaya göre gastronomi turistleri yeme içmeye, diğer yabancı turistlerin 1,5 katı para harcıyor. Yerel tatların peşinden giden turistlere ülkemizin mutfak kültürünü ve zenginliğini tanıtmak için daha fazla organizasyon yapmalıyız. Şu an sadece bazı bölgelerde yapılan yöresel ve geleneksel ürünler fuarlarını mümkünse tüm illerimize yaymalıyız. Doğa ve tarih turizminde olduğu gibi lezzet turizminde de lider ülke konumuna geçmeliyiz” diye konuştu.



“Esnafın mutfağını herkes tatmalı”

Yöresel ürünlerin ülke genelinde tanıtılmasının esnaf ve sanatkarlar için büyük önem taşıdığını söyleyen Palandöken, “Ülkemizin coğrafi çeşitliliği kadar yemek çeşitliliği de meşhur. Adana’nın kebabını, Karadeniz’in pidesini, Adıyaman’ın çiğ köftesini, Bursa’nın İskender kebabını, Hatay’ın künefesini, Antep’in baklavasını, Kayseri’nin mantısını, İçel’in tantunisini, Van’ın otlu peynirini yerelde olduğu kadar genele de yaymalıyız. Yöresel lezzetleri hazırlayıp satan esnafımızın kazancını artırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için esnafımızın mutfağını herkes tatmalı. Hem yerli hem de yabancı turistler gezdikleri şehrin yöresel yemeklerinin nasıl yapıldığını öğrenmeli ve evlerine döndükten sonra bu lezzetleri başkalarıyla paylaşarak tanıtıma katkı sağlamalı. Hükümetimizin önümüzdeki yıl için hedeflediği 36,1 milyon yabancı turist ve 28,3 milyar dolar turizm gelirine ulaşmak, damak tadımızı kullanarak yöresel lezzetlerimizin tanıtımını artırarak daha kolay hedefe ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA