2018 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

MHP'li Erdem: 'AB, olmazsa olmazımız mı? Değil. Dayatmalarla ülkemizi rencide edecek şekilde, yapılmayacak şeyler önümüze getirildiği zaman da AB üyesi olma şartımız yok'

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, "AB, olmazsa olmazımız mı? Değil. Dayatmalarla ülkemizi rencide edecek şekilde, yapılmayacak şeyler önümüze getirildiği zaman da AB üyesi olma şartımız yok." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığının 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri, MHP Grubu adına yapılan konuşmalarla devam ediyor.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, AB üyelik sürecinin uzun yıllara dayanan, kendisinin ve milletvekili arkadaşlarının önemli bir bölümünün yaşından daha uzun olan bir süreyi kapsadığını ifade etti.

Türkiye'nin, AB üyeliği sürecine 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu Ortaklık Anlaşması'nı imzalamasıyla adım attığını anımsatan Erdem, 1987'de tam üyelik başvurusu yapıldığını, Türkiye'nin 1999'da aday ülke olarak kabul edildiğini anlattı.

Erdem, AB ülkelerinin üyelik müzakerelerinde Türkiye'yi sürekli yargıladığını, birtakım kriterlerin yerine getirilmesi için parmağını göstererek Türkiye'yi hizaya çekmeye çalıştığını söyledi.

Arzu Erdem, "AB, olmazsa olmazımız mı? Değil. Mücadeleler verildi, bugüne kadar çalışmalar yapıldı. Çalışmaların devamı sürdürülebilir ama dayatmalarla ülkemizi rencide edecek şekilde, yapılmayacak şeyler önümüze getirildiği zaman AB üyesi olma şartımızın olmadığını, içe dönük bir yapının ya da farklı yerlere yönelik bir yapının ekonomik kalkınmayla ilgili sürdürülebilir olduğunu da belirtmemizde yarar var." diye konuştu.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu da 2002'den bu yana gelen bütün Milli Eğitim Bakanlarının, "Sistemi değiştiriyoruz." dediğini belirterek, "Sistem derken siz neyi, biz neyi anlıyoruz?" diye sordu.

15 yılda yapılan nicel çalışmalara karşın nitelikte arzulanan hedeflere ulaşılamadığını savunan Topcu, değişiklik yapmak isteniliyorsa öğretmenlerden başlanılması gerektiğini kaydetti.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, en önemli hak ve vasıtanın eğitim olduğunu, beşeri kalkınmanın temelinde doğru, sağlıklı bilginin elde edimesini sağlayan eğitimin yattığını vurguladı.

Çin, Japonya ve Almanya'ya bakıldığında kalkınmanın sadece bilim ve teknolojiden kaynaklığını düşünmenin eksik olacağını belirten Aydın, Türk milli eğitiminin temelde, öncelikli olarak temel milli değerlere bağlı, evrenseli arama ve geliştirmeyi hedef alması gerektiğini dile getirdi.

Eğitim bütçesinin beşte dördüne yakınının personel giderleri ve SGK ödemeleri olduğunu dile getiren Aydın, yeni yatırımlara ya da idealize edilen programlara kaynak aramada sorunlar bulunduğunu söyledi.

Aydın, matruşka bebek gibi üniversite açıldığını ifade ederek, "Kopya kağıdı araya koyduk. Her üniversiteye bakın, aynı fakülte, aynı bölümler var. Standart aynı." dedi.

Kaynak: AA