Gazipaşa Anadolu Lisesinde Robotik Eğitim

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, gönüllü öğrencilere hafta sonları robotik ve kodlama kursu veriliyor.

Gazipaşa Anadolu Lisesi'nde görev yapan biyoloji öğretmeni Mustafa Akkoca, eski öğrencisi olan mühendis Onur Oktar'ın kızına vermesi için gönderdiği hediyeden esinlenerek okulda robotik çalışmaların temelini attı.

Kızına gelen "Makeblock" denen ve içerisinde robotik ürünler yapmakta kullanılan mekanik ve dijital parçaların olduğu eğitici oyuncaktan çok etkilenen Akkoca, kızına bu hediyeyi gönderen mühendis öğrencisini arayarak konu hakkında detaylı bilgi aldı.

Teknoloji çağının bir gerekliliği olduğunu düşündüğü robotik eğitimlerden öğrencilerinin de faydalanması gerektiğini düşünen Akkoca, okul müdürü ve bilgisayar öğretmeni ile görüşerek okulda robotiğin temelini oluşturan "Arduino" denilen kodlama sisteminin öğrenildiği bir kurs açtı. Mühendis olan eski öğrencisi Onur Oktar'ın da İstanbul'dan gelerek katıldığı kursun 24 öğrencisi var.

Kurs için gerekli olan araç gereçleri, ilçe esnafının sponsorluğunda temin eden öğrenciler, kursun ilk haftasında kodlamanın mantığını öğrenerek, kodlama aracılığıyla elektronik panodaki "led" ışığı yakmayı başardı.

Kursun başlama hikayesini anlatan biyoloji öğretmeni Mustafa Akkoca, "Mezun olan ve şu an aktif mühendis olarak çalışan bir öğrencimin kızıma gönderdiği "Makeblock" ile bu olayın temel mantığını kavradım ve önemli olduğunu anlayınca öğrencilerime de bunu aktarmak istedim. Müdürümüzle görüştüm, bilgisayar öğretmenimizle görüştük gönüllü oldular. Bu kursu açarak öğrencilerimize robotiğin temelini atmış olduk." ifade etti.

İstanbul'dan her hafta sonu gelerek mezun olduğu okulun öğrencilerine ders veren mühendis Onur Oktar da mezun olduğu okulun öğrencilerine hizmet etmekten gurur duyduğunu belirterek, "Yeni eğitim sisteminin temelini oluşturan kodlama sistemini vermeye çalışıyoruz. Tüm derslerin bir arada bulunduğu bir eğitim sistemi bu. Burada çocuklar ilk deneyimlerini gerçekleştiriyorlar. İlk olarak "led" yakıp söndürmeyi yapıyorlar. Dersin sonunda çocuklar kendi güvenlik sistemlerini bile yapabilirler." diye konuştu.

Okulun Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Sema Karakaş ise teknoloji çağında olduklarını bildiklerini ve bunun gereği olarak bir şeyler yapmak istediklerini vurguladı.

Öğrencilerden Mehmet Yıldız ise ithal teknolojik ürünleri yapmayı hayal ettiğini belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Bize bu bütün fikri hocamız verdi. Ülkemizin dünyanın hazırlandığı Endüstri 4.0'a bizlerinde hazırlanması gerektiğini belirtti. Bizler sanayi devrimini kaçırdık ama endüstri 4.0'ı kaçırmayacağız. Arduino denen devre elemanını kodlamayı öğrendik. Onla birlikte hayal gücümüzü kullanarak çeşitli inovasyon ürünler üretebiliriz. Ülkemizin üretmek istediği ama üretemediği ürünleri ürütmek istiyorum."

Elektronik merakı bulunan Meryem Atike Özgenç de derslerin çok eğlenceli geçtiğini söyledi.

Kaynak: AA