KTÜ'lü Öğretim Üyesi Elektro Şok Tabanca Projesi İle Dikkat Çekiyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazıl Kırkbir, üzerinde çalıştığı tek sıvı çıkışlı elektro şok tabanca projesinin çalışmasında son safhaya geldiğini belirtti.

Sulu elektro şok tabancası elektrik iletimini sıvı vasıtası ile yapıyor
Sulu elektro şok tabancasında elektrik iletimi sıvı vasıtasıyla yapıldığını kaydeden Kırkbir, “Sulu elektro şok tabancası buluşu, kişileri etkisiz hale getirmek için tasarlanmış, kişiye önemli ölçüde zararı olmadan, vücudun kas-tetikleme mekanizmalarını geçersiz kılmak amacıyla kullanılan, yüksek gerilim-düşük akım prensibi ile çalışarak elektrik deşarjı kullanımına izin veren elektro şok tabancası yapılanması ile ilgilidir. Bazı durumlarda, özellikle tehlike oluşturabilecek insanların durdurulması konusunda beynin bu çalışma prensibinden faydalanılmaktadır. Vücuda uygulanacak bir elektrik gerilimi kas sistemi etkisiz hale getirebilmektedir. Bunun için şok tabancaları kullanılmaktadır. Tekniğin bilinen durumunda kullanılan şok tabancalarından bir diğeri ise sıvı şok tabancasıdır. Bu tabanca kuru şok tabancası ile aynı mantıkla çalışmasına karşın, burada açılan teller yerine elektrik iletimi bir sıvı vasıtasıyla yapılmaktadır. Silah elektrik iletkenliği yüksek bir sıvıya veya iletken farklı elementleri içeren bir su karışımına ihtiyaç duymaktadır. Tetiğe basıldığı anda elektrik akımı sıvı vasıtasıyla saldırgana kadar ulaştırmaktadır. Bu tabanca kuru şok tabancasından farklı olarak birçok defa atış imkânı sağlamaktadır” diye konuştu.
Buluşun çözümünü amaçladığı problemlerle ilgili bilgi veren Kırkbir, “Buluş, kişileri etkisiz hale getirmek için tasarlanmış, kişiye önemli ölçüde zararı olmadan, vücudun kas-tetikleme mekanizmalarını geçersiz kılmak amacıyla geçici bir süreliğine yüksek gerilim düşük akım uygulayarak elektrik deşarjı kullanımına izin veren elektro şok tabancası yapılmasıyla ilgilidir” ifadelerini kullandı.
