Daracık Sokakta Çekiç Sesleri Susmuyor

Çorum'da, 1,5 metre genişliğindeki ve 30 metre uzunluğundaki Dikiciler Sokağı'nda, ayakkabı tamircilerinin çekiç sesleri yankılanıyor 'Ticaret yapılan en dar sokaklar' arasında olduğu belirtilen sokak, turistlerin ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekiyor Tarihi yaklaşık bir asra ulaşan, halk arasında 'Ayakkabıcılar Arastası' olarak bilinen sokaktaki esnaf ise sayıları azalsa da zamana direnmeye çalışıyor.

GAZİ NOGAY - Çorum'da yaklaşık bir asırlık geçmişi bulunan ve dünyanın ticaret yapılan en dar sokakları arasında olduğu belirtilen Dikiciler Sokağı'nda ayakkabı tamircilerinin çekiç sesleri gün boyunca susmuyor.

Kent merkezindeki Üçtutlar Mahallesi'nde bulunan, yaklaşık 30 metre uzunluğunda ve 1,5 metre genişliğindeki Dikiciler Arastası, ayakkabı tamircilerine ev sahipliği yapıyor.

Geçmiş dönemlerde 30'dan fazla esnafın faaliyet gösterdiği sokakta, günümüzde ise 5 dükkan ve 1 çay ocağı hizmet veriyor. Uzunlukları 1,5 metre, genişlikleri de 2,3 metreyi bulan 37 dükkanın çoğu, bazı esnaf tarafından depo olarak kullanılıyor. Halen sokakta faaliyet gösteren esnaftan bazıları da bitişiğindeki dükkanları da kiralayarak daha geniş bir alanda hizmet vermeye çalışıyor.

Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken dar sokak, özellikle fotoğraf meraklılarının en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

- "Çocukluğumuz, gençliğimiz burada geçti"

Dikiciler Sokağı esnafından 53 yaşındaki Kemal Ceyhan, babasından öğrendiği mesleğini 40 yıldır aynı dükkanda devam ettiriyor.

İşini sevdiğini ifade eden Ceyhan, "Yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyorum. Çocukluğumuz, gençliğimiz burada geçti. Eskiden esnaf sayımız 35'ti, şu anda 5-6 kişi kaldık. Çırak yetişmediği için meslek de bitmiş durumda. Sanat bitiyor. Yapacak bir şey yok. Dünyanın en dar arastası olduğu söyleniyor. Dar sokaklar var ama burada ticaret yapıldığı için ayrı bir özellik taşıyor." diye konuştu.

Uzun yıllar kentteki bir ayakkabı fabrikasında çalışan İhsan Kara (58) da emekli olduktan sonra Dikiciler Arastası'nda açtığı iş yerinde ayakkabı tamiratı yapmayı sürdürüyor.

Yaklaşık 5 yıl önce iş yerini açan Kara, "Ayakkabı fabrikasında 21 yıl ustabaşı olarak çalıştım. Emekli olunca boş oturmak yerine gelip burada dükkan açtım. Şu anda bu arastada 6 kişiyiz. Diğer dükkanlar depo olarak kullanılıyor. Benim dükkanım köşe başında ve iki dükkandan oluştuğu için kirası biraz farklı. Arastada belediyeye ait olan iş yerlerinin aylık kirası 300 lira ile bin lira arasında değişiyor." dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, tarihi arastanın Çorum'un sembol mekanlarından olduğunu vurguladı.

Dikiciler Sokağı'nın darlığı ile dikkati çektiğine işaret eden Candan, "Turistler ve fotoğraf meraklıları buraya ilgi gösteriyor. İnşallah bu bölgede Çorum Belediyesi olarak yapacağımız restorasyon çalışmalarıyla bu mekanı eski haline tekrar getirmeyi ve turizme kazandırmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA