Mardin'de 'Coğrafi İşaretler Sempozyumu' Düzenlendi

Mardin’de “Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği Yukarı Mezopotamya Uluslararası Sempozyumu” yapıldı. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, yerel potansiyeli harekete geçirerek, buna paralel ticari hareketliliğe ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Mardin'de 'Coğrafi İşaretler Sempozyumu' Düzenlendi
Mardin’de, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı (YÜCİTA) tarafından, “Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği Yukarı Mezopotamya Uluslararası Sempozyumu” yapıldı. Bir otelde yapılan toplantıya, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Mardin Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, MARSİAD Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Kızıltepe Ticaret Odası Başkanı Mahmut Dündar, çevre illerin ticaret odaları başkanları, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumda konuşan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, yerel potansiyeli harekete geçirerek, buna paralel olarak ticari hareketliliğe ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta farkındalık oluşturacak ürünlerin olduğunu ifade eden Altındağ, “Bugün Mardin’de uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın haklı gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Turizm deniz ve tarihten ibaret değildir. Ürün zenginliğimizi, toplantılarda yerel aktörlerle bir araya gelerek anlatma ve bunu ticaret hareketliliğinde yerine oturtmayı birlikte başarma modunu yakaladık. Yerel ürünlerin iade-i itibarını sağladık. Bunları ticari potansiyele kavuşturmak ve marka değeri ile katma değerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Siirt’te 6 ve Mardin’de 6 ürün marka ürün tescilini almış durumda. Kırsalın, yerel ile yerelin ulusal buluşmasını sağlamak istiyoruz. Yereli uyandıracak, kalkındıracak şey marka ve katma değerdir” dedi.



“Markalaşmaya gidemedik”

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, tarımın yapıldığı, insanların yerleşik düzen kurduğu bu topraklar üzerinde bu sempozyumunun yapılmasını çok anlamlı bulduğunu söyledi.

Bugüne kadar ürün tescil ve markalaşmasına gidilememesini bir eksiklik olarak değerlendiren Tutaşı, “Ürün çeşitliliği ve kalitesinde zengin bu topraklarda bugüne kadar markalaşmaya gidemedik. Bugün başlangıç yaptık. Bu geç kalmadığınızı gösteriyor. Ticaret ve borsa odaları olarak bu konuda destek vermeye hazırız. Bize verilecek görev ve yüklenilecek sorumluluğu yerine getireceğiz. Mezopotamya kültürünün ürün destinasyonu, tarihi ve kültürel değerleri kadar zengin ve farklıdır. Bu anlamlı ve önemli Uluslararası Sempozyumu düzenleyen kurumlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Mardin’in her alanında farklılıkları var”

Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekellioğlu, Bursa’da yapılması planlanan sempozyumun DİKA Genel Sekreterinin girişim ve destekleri sonucunda 5 ay süren bir çalışma sonunda Mardin’de yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Tekellioğlu, “Türkiye’nin birçok bölgesinde toplantılar yaptık. Ama itiraf edeyim ki en önemlisi ve en iyisi Mardin oldu. Mardin Türkiye’ye kimya alanında Nobel Ödülünü kazandıran bilim adam Aziz Sancar’ı yetiştirdi. Mardin’in her alanında farklılıkları vardır. Yukarı Mezopotamya coğrafi işaretler alanında, el sanatları ve bölgesel zenginlikleri oldukça fazladır. Son zamanlarda 430 ürün tescili müracaatı var. Ürünün tanıtımı, markalaşması, korunması, denetlenmesi önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

UNESCO Dünya Gıda Kürsüsü Kurucusu ve Bilimsel Danışmanı Fransız bilim adamı Prof. Dr. Jean-Louis Rastoin ise yerel gıda sistemlerinin kurumsallaştığını, yerel şirketlerin coğrafi ticaret ürünlerini öne çıkarmaları gibi bir misyon yüklenme zorunluluğunun gözlemlendiğini söyledi.

Rastoin, şunları kaydetti:

“150 önce endüstriyel kimyasalların kullanımı ile otaya çıkan endüstriyel ürünlerin yerine 21. yüzyılın başlarında tüketicinin tutumu, biyolojik, yöresel ürünlere yönelmeye zorlamıştır. Marketler sunum yapan biyo teknolojilerle birlikte aile çiftlikleri de dijital sunumlara başlaması dikkat çekici ve önemlidir.”

Sempozyumda, “Beslenme ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın temel kaldıraçları”, “Küreselleşen dünyada coğrafi işaretler”, “Coğrafi işaretlerde farkındalık öyküleri”, “DİKA bölgesinde seçilen ürünlerin tescil süreçleri”, “DİKA bölgesinde gastronomi”, “Fransa’da coğrafi işaret denetimi”, “Anadolu’nun geçmişine uzanan lezzet keşfi”, “Kolektif başarı öyküleri”, “Arıcılık”, “Yönetişimde başarılı bir örgütlenme modeli olarak kümelenme stratejileri” ve "Türkiye peynirleri” konuları konuşuldu.
Kaynak: İHA