Bu Tesis Kurulursa 72 Bin Çam Ağacı Kesilecek

Bilecik İl Genel Meclisi ekim ayı ikinci birleşiminde Muratdere Köyü kurulacak bakır molibden madeni açık ocak kapasite artışı için kurulmak istenen Flotasyon Tesis ve Atık Depolama Tesisi damgasını vururken, Başkan Oğuz Serter, "Bu tesis kurulduğu taktirde 72 bin çam ağacı kesilecek" dedi.

Bu Tesis Kurulursa 72 Bin Çam Ağacı Kesilecek
Bilecik İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştiren Bilecik İl Genel Meclisi ekim ayı ikinci birleşimi Meclis Başkanı Oğuz Sertler başkanlığında gerçekleştirilirken, ikinci birleşimde 2 gündem maddesi görüşüldü. Günün ilk gündem maddesi olan Bilecik’in Bozüyük İlçesi, Muratdere Köyü mevkisinde gerçekleştirilmesi planlanan bakır molibden madeni açık ocak kapasite artışı, Flotasyon Tesis ve Atık Depolama Tesisi projesine ait Bilecik İl Genel Meclisi’nce görüş verilip verilmeyeceği hususunun görüşülmesi oldu. Bu gündem oy birliği ile Bilecik İl Özel İdaresi Tarım ve Hayvancılık, Bilecik İl Özel İdaresi Çevre ve Şehircilik, Bilecik İl Özel İdaresi İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edildi.

"Bu madenden dolayı kesilecek ağaç sayısı ortalama 72 bin civarında"

Gündem maddesi sonrası söz alan İl Genel Meclis Başkanı Oğuz Sertler, gündem maddesinin şuan askı sürecinde olduğunu belirterek, "Yaklaşık 10 günde bekleme süreci var. 2015 yılında meclisimize sözlü olarak teklif vermiştik. Tabi bunun öncesi daha önce maden araştırılması ve bu madenin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatının verilmesi ile ilgili bunlar 2010 yılında olmuş. O dönemde izin verilmiş meclisimiz tarafından. Fakat son dönemimizde de bu madenin Muratdere köyümüze 900 metre, Ormandüze köyümüze ise; 2-3 kilometrelik mesafeler var. Buraya açılacak bir maden ocağının geniş çaplı olmasından kaynaklı olarak verebileceği zararları incelemek üzere biz tarım komisyonumuza havale ettik. Tarım komisyonumuzun ve Bozüyük’teki tüm 4 tane İl genel meclis üyemizin teşrifiyle yerinde inceleme yapıldı. Bunlar neticesinde 5 tane oluşabilecek zararı bildirerek biz bunu meclisimizde oy birliğiyle karar aldık. 7 Mayıs 2015 tarihinde 4’üncü birleşimde yapılacak ÇED toplantısına katılmak için kararımız bu şekilde alındı. Konuyla ilgili ÇED toplantısına Ankara’ya gidilmedi. Buradan ruhsat alındı ama itirazlarla olduğundan dolayı ikinci bir itiraz olup olmadığı da karar mercii olan meclisimize soruluyor. Bu bölge geçen ay büyük bir yangın geçirdi. Orada doğal bir hayat var. Orada köylülerin geçim kaynağı olan ormancılık var. Tarım komisyonumuzun almış olduğu kararda orman ve gen kaynaklarının ortadan kalkacağı gözüküyor. Bu madenden dolayı kesilecek ağaç sayısı ortalama 72 bin civarında. Bunların hepsi genelde çam ormanı. 72 bin ağacın kesilmemesiyle ilgili karar alınmamasını biz sizlerden rica ediyoruz. 150’ye yakın bitki türünün kaybolacağı kararı almışız. Orman arazisinde çeşitli bitki türleri var. Burası çok geniş bir arazi olduğundan dolayı burada kaybolacak 150 adet bitki türü var. yüzeyi süpürmesiyle toprak kaybı olacak. Su ve toprak kirliliğine sebebiyet verecek. Oluşacak ses ve gürültüden mera ve ekili yerlere zarar vereceğinden dolayı madenin yapılmamasını istedik. Burası bizim kendi yöremiz ve kaybedeceğimiz baya da bir şey var. Ama madenin rahatsızlık vereceği söz konusudur. O köyü de maden ocağı açıldığı takdirde ortadan kaldırmak lazım. Bölgedeki en büyük köyümüz Muratdere köyüdür. Bu durumdan aşırı şekilde etkilenecektir. Meclis üyelerimizden bu konuda destek istiyorum. Çok fazla söze gerek yok. Bazı şeyler aşikar ve ortada. Yangından sonra ikinci bir maden felaketini bu bölge kaldıracak pozisyonda değil" dedi.



"Bizim itiraz ettiğimiz 8 maddeye rağmen olumlu sonuç alındı"

Konu hakkında söz isteyen Muratdere Kırsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Barış Kahraman ise; "2015 yılında başlayan bir ÇED süreci maalesef 2017 yılında sonuçlandı ve olumlu. Bizim itiraz ettiğimiz 8 maddeye rağmen olumlu sonuç alındı. Biz bölgede yaşayan insanlar olarak bu projenin 2015 yılında sunulmasına müteakip Atık Depolama Tesisinin hemen köyümüzün üzerinde olan havzanın köyümüze doğru kurulmasına itirazda bulunduk. Son hali verilmiş projede herhangi bir değişiklik yok. Bizim çekincelerimizin de dikkate alındığı hiçbir düzenleme yok. Bu arazi 211 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bunun yüzde 96 hektarı orman arazisi. Orman arazisi üzerinde gençleştirme sahası burası. 1 yaşında fidandan tutun da, 100 yaşına kadar yetişmiş ağaç mevcuttur. Biz köy ve kooperatif olarak geçim kaynağımızın büyük bir kısmı ormancılıktan oluşuyor. Bu bölgede doğal yaşam hala devam ediyor. Projenin uygulanmasıyla yaklaşık 72 bin ağaç buradan tamamen temizlenecek ve yerine fidanlar dikilecek. Bizim istediğimiz tabi iki maden bir yer altı zenginliği fakat bizlere, çevrede yaşayan insanlara ve doğaya zararı olmasın. Bizim istediğimiz bu. Yer altı madenciliği yapılabilir, başka bir uygun noktaya taşınarak işlemesi yapılabilir. Atık depolama tesisi doğadan ve insanlardan uzak bir bölgede yapılabilir. Çıkan atığın taşınmazı bize ek maliyet getiriyor. Bir firma daha çok para kazanacak diye bu bölgeyi öldürmenin de bence bir mantığı yok" dedi.

Konuşmaların ardından yarın saat 10:00’da komisyon üyeleri ve Bozüyük ilçesindeki 5 il genel meclis üyesi Muratdere köyüne giderek inceleme yapacak.

İkinci gündem maddesi olan Yenipazar İlçesi Olucak köyündeki damızlık tavuk çiftliğine yer altından elektrik ve su hattının ekli krokide verilen güzergaha göre geçirilmesi talebi görüşüldü. Bu gündem maddesi de İmar Komisyonuna havalesi oy birliğiyle kabul edildi.
Kaynak: İHA