Türkiye, "AB"ye motorlu taşıt ihracatında ilk sırada

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kanca, Türkiye’nin, AB’ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak geçen yıl ilk sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye, 'AB'ye motorlu taşıt ihracatında ilk sırada
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında AB'ye motorlu taşıt ihracatında Japonya, Güney Kore ve ABD gibi devleri geride bırakarak ilk sırada yer aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin AB'ye motorlu taşıt ihracatında zirvede olduğunu aktaran Kanca, 'AB ülkeleri geçtiğimiz yıl, yaklaşık 45,7 milyar euro değerinde 3,4 milyon adet motorlu taşıt ithalatı yaptı. Türkiye, ithalatta da ABD'nin ardından ikinci sırada yer alarak ne kadar büyük bir pazar konumunda olduğunu gösterdi' diye belirtti.

'ALMANYA İLE YAŞANAN GERİLİM, OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ KISA VADEDE ETKİLEMEZ'

Türkiye ve Almanya'nın özellikle otomotiv sektörü başta olmak üzere büyük bir ticari ilişki geçmişine sahip olduğunu belirten Kanca, 'Biz otomotiv işkolu olarak Almanya'ya ağırlıklı parça-aksam (yani araç değil) ihracatı yapıyoruz. Almanya ise bize ağırlıklı olarak araç satışı gerçekleştiriyor. Yani iki ülke de birbirleri için vazgeçilmeyecek birer pazar' ifadesinde bulundu.

Alman Hükümeti'nin otomotiv sektörüne herhangi bir yaptırım uygulayacağını düşünmediklerini belirten Kanca, “Böyle bir radikal uygulamayı gerektirecek durum ortada yok. Bugüne kadar sırf siyasi gerginlik var diye bir ülkeye yaptırım uygulamak anlamında benzer bir uygulama hatırlamıyorum. Ama böyle şeylerin konuşulmasının bile tabi ki iş hayatına etkisi olur. Bu etki de kısa vadede ciddi bir sonuç oluşturmaz. Zira Türk otomotiv sanayi olarak, müşterilerimizle uzun vadeli sözleşmelerimiz var. Alman müşterilerimizin, Türk tedarikçilerden kısa vadede parça alımını azaltması beklenmez. Ancak gerginliğin devamı, orta vadede iki ülkenin şirketlerinin de diğer taraf ile sözleşmelerini yenileyip yenilemeyeceğini gündeme getirir. Gerginlik ve karşılıklı ticari kısıtlamalar sadece Türkiye'ye de zarar vermez. Ülkeler arasındaki olumsuzluklardan her iki taraf da belli ölçüde etkilenir' diye konuştu.

Türkiye, 'AB'ye motorlu taşıt ihracatında ilk sırada

'IRAK'A İHRACATIMIZ BİTMEZ'

Kuzey Irak'ta yaşanan siyasi belirsizliğin Irak ile olan ticaretimizi engellemeyeceğini belirten Kanca, 'Kuzey Irak'ta siyasi anlamda oldukça karışık günler yaşanıyor. Kuzey Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak Nusaybin Ovaköy'de bir sınır kapısı düşünülüyor. Son gelişmelerden dolayı Irak'a ihracatımız tabi ki bitmeyecek. Maliyeti artırsa da yeni yollar, yeni güzergahlar üzerinde duruluyor. Şu an için düşünülen projeler ile ilk etapta ticarette maliyet artsa da Irak'a ticaretimiz devam edecek' açıklamasında bulundu.

Toplantıda edinilen bilgilere göre TAYSAD, yıl sonunda 27 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşacağını, tedarik sanayi ihracatının ise 10 milyar dolar olacağı aktarıldı.


Kaynak: İHA