Yüreğir'de Festival Coşkusu

Yüreğir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür Sanat Festivali 2 gün boyunca gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ile sona erdi.

Yüreğir'de Festival Coşkusu
Atakent Mahallesi 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda ilk gün halk oyunları gösterisi, mehter gösterisi, halk aşıkları atışması, Osmanlı Saray Esvapları defilesi ve Murat Kekilli konseri gerçekleştirilirken, 2. gün Misis’te gerçekleştirilen etkinlikler, Lokman Hekim ve Şahmeran Efsanesi temsili gösterisi, halk oyunları gösterisi, ’’Antik Misis’’ konulu arkeoloji, edebiyat tarih söyleşileri, halk atışması, ’’Antik Misis’’ temalı defile, Adanalı sanatçı Ali Turaç konseri, piyona resitali ve Medeniyetler Korosu Konseri ile son buldu.

Yerli ve yabancı bir çok insan bölgeyi gördü

Amaçlarının Misis’i Dünya Kültürel Mirası’na kazandırmak olduğunu belirten Başkan Çelikcan, “7 bin yıldır kesintisiz yaşamın devam ettiği Misis’i düzenlediğimiz bu festivalle Adana’ya, Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıttık. Tarihi Misis Köprüsü Höyük kazıları Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii, Doğu ve Batı Değirmenleri ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Biz bu festivalle Yüreğir’i sadece Türkiye’ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bir projeyi yürütüyoruz. Festival ile yerli ve yabancı bir çok insan bu bölgeye gelerek çalışmaları yerinde görme imkanına elde etti” şeklinde konuştu.



Ödüllü proje

2012 yılından bu yana devam eden “Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi”nin Yüreğir Belediyesi yükleniciliğinde İtalyan Pisa Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle sürdüğünü belirten Başkan Çelikcan, "Projemiz Tarihi Kentler Birliği tarafından “En İyi Proje” ve “Sürdürebilir Proje” ödülüne layık görülen bir projedir. Bölge bir çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bölge olduğu için çıkan eserler tarihe ışık tutacaktır” dedi.

Farklı dil ve dinlerden oluşan Medeniyetler Korosu’nun seslendirdiği çeşitli dillerdeki eserlerle dünyaya barış mesajı verdiğini belirten Çelikcan, "Çevremiz ateş çemberinde. İnsanlığın en çok ihtiyacı olan şey sevgi ve barıştır. O yüzden farklı insanlardan oluşan Medeniyetler Korosu sevgi ve barış adına eserlerini seslendirdiler. Farklı medeniyetlerin yaşadığı bu bölgeden dünyaya barış mesajı gönderdiler” ifadelerini kullandı.

Katılımcılara Başkan Çelikcan’dan hediye

Yurtiçi ve yurtdışından katılan misafirlerle ilgilenen Başkan Çelikcan günün anısına Yüreğir Belediyesi Kültürevlerinde üretilen çeşitli hediyeler verdi.

Başkan Çelikcan’ın hizmete açtığı kültürevlerinde üretilen el emeği göz nuru ürünler Misis Çukobirlik binasında sergilendi. Katılımcıların büyük beğenisini kazanan ürünler festival boyunca büyük beğeni topladı.

Şahmeran efsanesi canlandırıldı

Festival kapsamında efsanelere konu olan Şahmeran Efsanesi Tarihi Misis Köprüsü üzerinde sergilendi. Efsaneye göre Dünyalar güzeli Şahmeran ve onun sevgisi uğruna peşinden giderek ölümüne sebep olan ejderhanın ölümü temsili olarak sergilendi.

Birincisi düzenlenen Uluslararası Ölümsüzlük Festivali’ne katılan destek ve emek veren herkese teşekkür eden Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Adanamızın yerel ve ulusal anlamında tanıtımı için çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Adana artık güzel şeylerle anılır oldu şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA