Bu İlçede İş Yerlerine Yabancı İsim Verilmiyor

Rize'nin İkizdere ilçesinde 10 yıl önce belediye meclisinin aldığı karar doğrultusunda iş yerlerine yabancı isim verilmiyor İkizdere Belediye Başkanı Kösoğlu: 'Büyükşehirlerde sokağa çıkıldığı zaman Türkiye'de misin yoksa başka yabancı bir ülkede misin anlayamıyorsun'.

FİKRET DELAL - Rize'nin İkizdere ilçesinde 10 yıldır belediye meclisinin aldığı karar doğrultusunda iş yerlerine yabancı isim verilmiyor.

İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İkişzdere Belediyesi Meclisi'nin 3 Aralık 2007 tarihinde cadde, sokak ve tabela isimlerinin Türkçe isim haricinde kullanılmayacağı yönünde karar aldıklarını belirtti.

Kösoğlu, alınan kararda ilçe esnafının ve vatandaşların önemli desteğini gördüklerini anlattı.

Ana dilin önemine vurgu yapan Kösoğlu, "Bir ülkenin en önemli değerlerinden birisi dil birliğidir. Dilimiz son yıllarda çok yozlaştı. Yabancı isimler dilimizde çok fazla dolaşmaya başladı." dedi.

Kösoğlu, Türk Dil Kurumu'nun başlatmış olduğu bir çalışma kapsamında harekete geçtiklerini belirterek, "10 yıldan beri iş yerlerimizde yabancı isim kullanılmıyor. Bundan sonra Türkçe'den başka hiç bir isim kullanılmayacağı kararını aldık. Vatandaşlarımız da bu kararı saygıyla karşıladı." diye konuştu.

- Belediye onur belgesi aldı

Evlerin paspaslarına kadar yabancı dil kullanıldığını söyleyen Kösoğlu, şunları kaydetti:

"Bu bence bir komplekstir. Tük milleti yüce bir millettir. Kendi dilimizi kullanmalıyız. Hiçbir Avrupa ülkesi 'Güle güle, hoş geldiniz' yazılı paspası ayağınızın altına sermez. Biz mümkün olduğu kadar Tükçe kullanacağız. Kullanmamız da gerekir. Büyükşehirlerde sokağa çıkıldığı zaman Türkiye'de misin yoksa başka yabancı bir ülkede misin anlıyamıyorsun. Bütün isimler maalesef yabancı. Bütün belediyelerin ve yerel yönetimlerin böyle bir karar alarak Türkçe isim vermeleri gerekmektedir."

Kösoğlu, belediye olarak Türkçe'ye gösterdikleri özen ve duyarlılık nedeniyle Türk Dil Kurumu tarafından onur belgesi aldıklarını da sözlerine ekledi.

İlçede 40 yıldır esnaflık yapan Yaşar Kara ise belediyenin almış olduğu karara uyduklarını vurgulayarak, "Dükkanımızın yabancı ismini değiştirerek Türkçe isim verdik. Herkes yabancı isme bir sempati duymaya başlamıştı. Biz aslında özümüze dönmemiz gerekiyordu, biz de döndük. Bundan da mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Kara, diğer esnaf arkadaşlarının da dükkanlarına yabacı isim değil Türkçe isim verme konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA