Bodrum'da DSİ Hattındaki Patlama

AK Parti İl Başkanı Mete: 'Patlayan boru tamiratını DSİ yapmadı diye bir şey yok. 5 yıldır işletilen, vatandaştan su parası alan belediyedir. Bu Tesisler de, patlayan boru hattı da belediyeye aittir. kendilerini kiracı gibi gösterip, devletin kurumu ve iktidarımıza hedef alan açıklamalar hakkaniyetle bağdaşmamaktadır'

AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Bodrum'da, 26 Ağustos'ta Devlet Su İşleri (DSİ) hattındaki patlamada zarar gören boruların tamiratı ile ilgili, 'Patlayan boru tamiratını DSİ yapmadı diye bir şey yok. 5 yıldır işletilen, vatandaştan su parası alan belediyedir. Bu Tesisler de, patlayan boru hattı da Belediyeye aittir. Kendilerini kiracı gibi gösterip, devletin kurumu ve iktidarımıza hedef alan açıklamalar hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.' dedi.

Mete, parti binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün Bodrum yarımadasına içme ve kullanma suyu ileten hatta meydana gelen patlak sonrasında yaptığı açıklamalar nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Hükumetin ülkenin göz bebeği, turizmin kalbi Bodrum yarımadasındaki su sorununu çözmek için hiç bir siyasi kaygı gözetmeden Bodrum merkez dahil 10 yerleşim birimine içme ve kullanma suyu temini amacıyla DSİ vasıtasıyla ciddi bir yatırım yaptığını kaydetti.

Hazırlanan proje ile Muğla-Bodrum Belediyeler Birliğine üye 10 yerleşimin 2040 yılına kadar olan ihtiyacının birinci bölümünün tamamlandığını hatırlatan Mete, bu amaçla Milas'taki Geyik Barajı ve Çamköydeki yeraltı kaynaklarından temin edilen suyun, Güvercinlikteki modern arıtma tesisinde arıtılarak 10 yerleşim yerine 5 yıldır verildiğini dile getirdi.

Bodrum'a 176 bin 53 metre boru döşendiğini anlatan Mete, şöyle dedi:

'Yeni yapılan ve mevcutta bulunan toplam 31 deponun otomasyona bağlanma işleri yapılmıştır. Tüm sistem SCADA Otomasyon ile birbirine bağlanarak yeni yapılan Güvercinlik Arıtma Tesisinde kurulan kumanda odasıyla otomatik olarak kontrol altına alınmıştır. Bodrum Belediyeler Birliğinin talebi doğrultusunda herhangi bir arıza sırasında suyun kesilmemesi için ana isale hattına paralel 15 bin 806 metre uzunluğunda çelik boru döşenmiştir. Ayrıca tüm yarımadayı dolaşan deniz seviyesindeki 11 bin 661 metre ÇTP boru çelik boru ile değiştirilmiştir.'

Hükumet tarafından DSİ eliyle Bodrum'a devasa yatırım yapıldığına işaret eden Mete, 'Torba kavşağında 26 Ağustos'ta patlayan bir borunun tamiri için toplam 480 metre borunun değişimi MUSKİ tarafından 13 gündür tamamlanamamıştır. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü çalışma tamamlanır da tekrar yarımada geneline su verilebilir.' diye konuştu.

DSİ tarafından yapılarak hizmete sunulan tesislerin 8 Aralık 2011'de Muğla-Bodrum Belediyeler Birliğine devrinin gerçekleştiğini hatırlatan Mete, şunları söyledi:

'Yani Tesisler 5 yıldır işletmede kullanım halindedir. Büyükşehir yasası ile birlikte son yerel seçimlerden sonra da tüm Tesisler Büyükşehir Belediyesine dolayısıyla MUSKİ'ye geçmiştir. Bu konuda da Büyükşehir Belediyelerine çok büyük yetkiler verildi. İsterse Büyükşehir Belediyesi DSİ'nin yaptığı barajları, içme suyu tesislerini, sulama tesislerini ve tüm derelerin ıslahını kendileri yapabilirler. Kendilerine madem bu kadar güveniyorlar buyursunlar yapsınlar. Dolayısıyla patlayan boru tamiratını DSİ yapmadı diye bir şey yok. 5 yıldır işletilen, vatandaştan su parası alan belediyedir. Bu Tesisler de, patlayan boru hattı da Belediyeye aittir. Kendilerini kiracı gibi gösterip devletin kurumu ve iktidarımızı hedef alan açıklamalar hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.”

Mete, Bakanlığın Bodrum’a toplamda 110 milyon lira tutarında bir yatırım yaptığını anlatarak, 'Bunun geri ödemesi 30 yıldır. Geçen beş yıllık süre zarfında yerel yönetim tek bir kuruş ödeme yapmamıştır. Bodruma verilen su miktarının yüzde elliden fazlası kayıp kaçaktır. Kayıp kaçağı önleyemeyen belediye , toplam su bedelini suyunu kaçak kullanmayan vatandaş üzerinden tahsile gitmektedir. Su fiyatlarının bu denli yüksek oluşunun bir sebebi de budur.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA