Son Budin Beylerbeyinin Ölümünün 330. Yılı

Budapeşte 1'inci Bölge Belediyesi, anma törenleri kapsamında Buda Kalesine Osmanlı çadırı kurdu.

Budapeşte 1'inci Bölge Belediyesi, Osmanlı'nın son Budin Beylerbeyi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa'nın ölümünün 330. yılı dolayısıyla Buda Kalesine Osmanlı çadırı kurdurdu.

Budin Kalesi kuşatması esnasında 70 yaşında şehit olan ve daha sonra Macarlar tarafından şehit olduğu yere dikilen mezar taşında, 'Kahraman düşmandı, rahat uyusun.' ifadesi yazılan Osmanlı'nın son Budin Beylerbeyi olan Abdurrahman Abdi Paşa'nın vefatının 330'uncu yılı dolayısıyla Budapeşte 1'inci Bölge Belediyesi Buda Kalesine Osmanlı çadırı kurdurdu, Türk kültürünü tanıttı.

Programda Osmanlı Paşasını temsil eden Macar vatandaşı Attila Boroviczeny, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenlenen programda döneme ait hem Türk hem de Hristiyan kültürünün tanıtıldığını belirtti.

Tarihte Türklerle Macarların uzun müddet çatıştığını, daha sonra dostlukta buluşmayı başardığını ve bugün Macaristan'da Türklere sempati duyulduğunu belirten Boroviczeny, ''2 Eylül 1686 yılında Osmanlı ordusu Buda Kalesi'nden çıkarıldı. Bu kale Osmanlı İmparatorluğu için büyük önem taşıyordu. Bugün Buda kale belediyesi ile ortak bir şekilde Budapeşte'nin kalbinde Osmanlı Türk çadırı kurduk. Ben bir Türk paşasını temsil ediyorum. Buda Kalesi'nde kurduğumuz çadırda buradaki insanlara, döneme ait Türk kültürünü tanıtmaya çalışıyorum.'' dedi.

Macar birliğini temsil eden Viktor Takacs ise ''Osmanlının Budin kalesindeki hakimiyeti 150 yıldan daha uzun bir süre sürdü. Bugün burada düzenlediğimiz programda Buda Kalesi kuşatmasında hayatını kaybeden Türk, Alman, Macar askerlerin hepsini anıyoruz. Tabii ki burada hayatını kaybeden Türk askerlerine de saygı duyuyoruz. Macarlar olarak Osmanlının son valisinin kaledeki kabrini de ziyaret edip çelenk bıraktık.'' şeklinde konuştu.

- Abdurrahman Abdi Paşa

Osmanlı vezirlerinden Abdurrahman Abdi Paşa, 17'nci yüzyılda yaşadı ve Bağdat, Mısır, Bosna, Halep, Budin valiliklerinde bulundu.

Arnavut kökenli Abdi Paşa, Budin Valiliği sırasında Haçlı Ordusunun kuşatmasına karşı durdu ve 3,5 aylık kuşatma süresince 18 kez Haçlıları püskürttü. Abdi Paşa, askerleriyle ön saflarda savaştığı sırada 70 yaşında hayatını kaybetti.

Budin'e daha sonra yerleşen Macarlar tarafından Abdi Paşa'nın şehit olduğu yere dikilen mezar taşında, 'Kahraman düşmandı, rahat uyusun.' ifadesi yazıldı.
Kaynak: AA