Trafik Güvenliği Uzmanından Tatil Uyarısı

Bayram tatilinde yola çıkacak olan vatandaşların mutlaka araçlarının teknik bakımlarını yaptırması gerektiği belirten Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, yolculuk esnasında uyku getirebilecek süt ürünleri değil, uyku açıcı kafein tarzı ürünler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Trafik Güvenliği Uzmanından Tatil Uyarısı
Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç, 9 günlük Kurban Bayramında yola çıkacak vatandaşları trafik kazalarına karşı uyararak tavsiyelerde bulundu. Bayram tatilinin 9 gün olması münasebetiyle şehirlerarası yolların çok sık kullanılacağını vurgulayan Saraç, “Yetkililerden almış olduğumuz bilgilere göre yollardaki tüm güvenliğin alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. Trafik yoğunluğunun bulunduğu ana arterlerde yol çalışmalarının tatil boyunca kesinlikle yapılmayacağı belirtildi. Şehirlerarası yolda yolculuk yapacak olan sürücülerimiz mutlaka araçlarının teknik bakımlarını yapmış bir şekilde seyahat etmeleri gerekiyor. Kötü bir lastik her zaman kaza nedenidir. Özellikle lastiği kötü olan sürücülerimiz lastiklerini gözden geçirsinler. Eğer lastiği 2 milimin altına düşmüş ise mutlaka yeni bir lastik alarak seyahat etsinler. Fren bakımlarının mutlaka yaptırsınlar. Sinyal, far ve stop lambalarının çalışır durumda olup olmadığını kontrol etsinler” dedi.

“Göz kapakları kapandığı an mola verilmeli”

Yolculuğa çıkmadan önce kesinlikle yağlı yiyecekler yemekten kaçınılması gerektiğini ifade eden Saraç, “Yolda süt mamulü ürünler kesinlikle tüketmesinler. Bu uykuyu artırır. Mümkünse kafein içerikli içecekler tercih etsinler. Durdukları mola yerlerinde acı kahve gibi ürünler tükettiklerinde uykuyu kaçırır. Eğer göz kapakları kapanmaya başladıysa mutlaka nerede olursa olsunlar mola versinler. Kesinlikle dinlenip ondan sonra yolculuklarına devam etsinler. Sürücülerimiz kesinlikle emniyet şeridini işgal etmesinler. Gidecekleri yere geç ulaşsınlar ama sağlam ve düzgün bir şekilde gitsinler. Trafik kurallarına uysunlar. Emniyet kemeri hayat kurtarır. Mutlaka sürücü ve yolcularda emniyet kemeri takmalıdır. 10 yaşından küçük çocukları emniyet kemeri tutmaz. Çocuklar arka çocuk koltuğunda emniyet kemerini bağlamış durumda seyahat ettirilmelidir” diye konuştu.

“Dönüşü son güne bırakmayın”

Mutlaka hız limitlerine ve trafik kurallarına uyulması gerektiğini aktaran Saraç, şunları kaydetti:

“Genelde yaşanan hatalar kurallara uymamaktan kaynaklanıyor. Trafik kuralları kanla yazılmıştır. Başka hiçbir kurala benzemez. O yüzden vatandaşlarımız trafik kurallarına ve levhalarına uysunlar. Sollama yapılmayacak yerde kesinlikle sollama yapmasınlar. Hız kurallarına uysunlar. Dönüşü ise son güne bırakmasınlar. Çünkü tüm vatandaşlarımız son güne bırakıyor. Son güne bıraktığı içinde çok büyük trafik sıkışıklığı ve kazaları meydana geliyor. ‘Ben gece araç kullanırım, kendime güveniyorum’ diye bir olaya girmesinler. Uykuyu tam almış bir durumda yola çıksınlar. İnsan taşıdıklarını ve karşı tarafta da insan olduğunu unutmasınlar.”
Kaynak: İHA