AB Büyükelçilerinin TBMM'yi Ziyareti

Eski İsveç Başbakanı Bildt, 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimi sırasında bazı bölümleri zarar gören TBMM'yi ziyaret eden büyükelçilerle ilgili paylaşımda bulundu Bildt: '(Büyükelçilerin Meclis'i ziyareti) Yaklaşık 1 ay sonra. Geç olması hiç olmamasından iyidir'

Eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçilerinin iki gün önceki TBMM ziyaretleriyle ilgili, büyükelçilerin FETÖ'nün darbe girişimden bir ay sonra Meclis'e ziyarette bulunduklarına işaret ederek, 'Geç olması hiç olmamasından iyidir.' ifadesini kullandı.

Bildt, Twitter hesabından yaptığı fotoğraflı paylaşımda, AB büyükelçilerinin 15 Ağustos'ta TBMM'nin darbe girişimi sırasında zarar gören bölümlerini ziyaretleriyle ilgili, 'AB büyükelçileri, saldırıya uğramış Meclis ile dayanışma içerisinde. (Darbe girişiminden) Yaklaşık bir ay sonra. Geç olması hiç olmamasından iyidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Bildt, ABD merkezli Politico sitesi için yazdığı 2 Ağustos tarihli makalesinde de Avrupa’nın Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimine tepkisizliğini, 'Avrupa, Erdoğan’ı savun' başlıklı yazısıyla eleştirmişti.

Demokratik değerler üzerine kurulmuş bir bölgede darbelerin yeri olmadığına dikkati çeken Bildt, ''Brüksel uyuyor mu, yoksa sadece bilgisiz mi?'' sorularının Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimine ilgisizce karşılık veren Avrupa liderlerine sorulması gerektiğini belirtmişti.

Bildt, makalesinde şu ifadelere yer vermişti:

'Darbe gecesinde AB’nin olanları kınaması bir süre aldı. Darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye, aday ülkeye, onun anayasal düzenine karşı yaşadığı en ağır tehdide rağmen destek vermek için kıdemli AB temsilcilerinin Türkiye’ye ziyaretine yönelik bir işaret görünmüyor. Bunun yerine Avrupa liderleri hızla, Türk yetkililerin Gülen hareketi güçlerini temizlemeye yönelik aldığı önlemleri sorgulamaya başladı. Eğer AB liderleri, Türkiye’ye derhal gitmiş, darbe kabusuna karşı desteklerini hızla sunmuş, Türk halkını tebrik etmiş, Cumhurbaşkanı ile hükümet ile ve Meclisin liderleriyle beraber oturmuş olsaydı, AB bugün daha iyi bir pozisyonda olurdu. Bu durumda, Avrupa en azından siyasi ideallerini ve demokratik değerlerini savunmayı denemiş olurdu.'
Kaynak: AA