Yanlış Bilgi Tüketiciyi Karpuzdan Soğutuyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, karpuz seçimi ile ilgili insanları bilgilendirirken yapılan hataların, hem üreticiye hem de tüketiciye zarar verdiğini söyledi.

Yanlış Bilgi Tüketiciyi Karpuzdan Soğutuyor
Ülkemizde 1 Mayıs gibi başlayan karpuz hasadının yüksek kesimlerde 15 Eylül’e kadar sürdüğünü belirten Doğan, bu yıl karpuz fiyatlarının, üreticiyi mutlu ettiğini söyledi.



Ancak, son dönemde bazı yayın organlarında karpuz seçimi ile ilgili yanlış bilgiler dolaştığını, bunun da hem tüketiciye hem de üreticiye zarar verdiğini aktaran Mehmet Akın Doğan, “Çiftçi kaynak gösterilerek verilen bilgilerde; taş, toprak, sulama, ilaçlama, poyraz veya üzerine basılma gibi nedenlerden dolayı karpuzun dış kabuğunda oluşan eğrilik, leke ve yaraların, arıların fazla tozlama yapmasından dolayı oluştuğu, bu tür karpuzların daha lezzetli olduğu ifade edilmiştir. Bu büyük bir hatadır, gerçekle hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

Karpuzun dış kabuğunda meydana gelen eğrilik, leke ve yaralanmanın meyvede istenmeyen bir durum olduğunu vurgulayan Doğan, “Bu meyvelerin ekonomik değeri yoktur. Bu yüzden bu tür karpuzları büyük manav ve marketlerin raflarında göremezsiniz” diye konuştu.

“Sapı kuru meyvenin içi geçmiştir”

Yanlış bilginin sadece bununla sınırlı olmadığını ifade eden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yapılan yayında kurumuş sapların olgunluk göstergesi olarak verildiğine dikkat çekerek, böyle bir durumun mantıken de mümkün olmadığını ifade etti.

Doğan, “Bilakis sapı kurumuş meyvenin içi geçmiştir. Zaten rafta çok uzun süre beklediği için sapı kurumuştur” ifadelerini kullandı.

Bir diğer yanlış bilginin ise, “Toprağa temas eden bölge sarı ise olgun, beyaz ise hamdır” şeklinde verildiğine işaret eden Doğan, sararma veya eğriliğin, olgunluk ya da lezzetle hiçbir alakası olmadığını, bunun da bilimsel dayanağı olmayan son derece saçma bir bilgi olduğunu söyledi.



“Tüketici yanıltılıyor”

“Lezzetli” diye sunulan bu özellikteki meyveyi alan tüketicinin bir daha karpuz almayacağını ifade eden Doğan, “Hiçbir ticari değeri olmayan, tüketilmemesi gereken meyve, ‘en olgun, en lezzetli meyve’ diye lanse edilmiş. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu bilgiler, hem üretene hem satana hem de tüketene zarar veriyor. Bu tür bilgiler verilirken üretici de düşünülerek çok daha dikkatli olunmalı” şeklinde konuştu.

Karpuz seçerken nelere dikkat etmeli?

Olgun bir karpuzun nasıl olması gerektiğini, karpuz seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini zaman zaman vatandaşlarla paylaştıklarının altını çizen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüketici meyveyi seçerken, dış kabuk renginin canlı ve yeşil olmasına, renginin değişmemiş olmasına dikkat etmeli. Görünümü en taze meyveyi almalı. İkincisi karpuzun sapı taze olmalı ki meyve taze ve lezzetli olsun. Ayrıca, sapın üzerinde bulunan tüyler dökülmüş olmalı. Eğer bu tüyler dökülmüşse meyve olgun, dökülmemişse hamdır.”

Vitamin ve mineral kaynağı

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun vitamin ve mineral kaynağı olduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri içeren karpuz, son derece besleyici bir meyvedir. Ayrıca, sindirime iyi gelen besin lifi bakımından da oldukça zengindir. O yüzden vatandaşlarımız yanlış bilgilendirilerek, sıcak yaz günlerinde bu ferahlatıcı meyvenin lezzetinden mahrum bırakılmamalı” dedi.

Kaynak: İHA